Naše vlastní receptura SLANÉHO KARAMELU, která se opravdu povedla! Hrdě vám představujeme jemný, arašídový kr...
139 Kč
skladem
DetailNepražené, nesolené a oloupané arašídy, které jsou mnohem větší než arašídy, které běžně najdete v obchodech....
od 39 Kč
skladem
Detail„Nejlepší na loupání? Buráky o velikosti JUMBO! Jsou to velké neloupané arašídy které jsou mírně nasucho opra...
45 Kč
skladem
DetailOloupané, pražené a nesolené arašídy. Jsou upražené tak, aby vynikla jejich chuť a příjemně křupaly. Jsou vel...
od 45 Kč
skladem
DetailOloupané, upražené, solené arašídy. Jsou upražené tak, aby příjemně křupaly. Jsou lehce osolené, abychom zvýr...
od 45 Kč
skladem
DetailJemná konzistence arašídového másla v dokonalé kombinaci s křupavými kousky arašídů. Naše arašídové máslo je ...
99 Kč
skladem
DetailJemná konzistence našeho arašídového másla vás opravdu překvapí. Arašídové máslo je 100% přírodní a neobsahuj...
99 Kč
skladem
Detail„Sladká pochoutka, která nechybí na žádné pouti! Tyto arašídy jsou tak akorát upražené a postupně obalované v...
79 Kč
skladem
Detail„Středně pikantní až trochu pálivé! Takové jsou naše arašídy obalené v chilli těstíčku. Skvělý výběr na každo...
od 79 Kč
skladem
Detail„Křupavá a pěkně pikantní! Taková je naše japonská směs WASABI!Jedná se o arašídy obalené v crackerovém těstí...
od 35 Kč
skladem
Detail„Ďábelské arašídy jsou výtečnou volbou pro všechny milovníky mírně a středně pálivých pochoutek!To, jestli js...
89 Kč
skladem
Detail„Co takhle smíchat naturální jádra kešu, lísková jádra, jádra hnědých mandlí, a para jádra společně s velkými...
od 39 Kč
skladem
Detail„Parádní mix pražených a solených kešu oříšků, mandlí, uzených mandlí a velkých solených arašídů!A proč má na...
od 99 Kč
skladem
Detail„Jádra arašídů v mléčné čokoládě, obalené barevnou, křupavou krustou!Takové jsou naše arašídy lentilky. Skvěl...
99 Kč
skladem
Detail„Arašídy v mléčné čokoládě, jogurtu a karamelu!Takové jsou naše arašídy tříbarevné! A třemi barvami opravdu h...
149 Kč
skladem
Detail„Mix arašídů v hořké, mléčné a bílé čokoládě!Takové jsou naše arašídy v MIX polevách!Ocení všichni milovníci ...
119 Kč
na objednávku
Detail„Máte rádi arašídy? Zkuste je v kombinaci s hořkou čokoládou!Jsou cenově zajímavé a chuťově vynikající!"
99 Kč
skladem
Detail„Jse milovníci arašídů?Musíte je zkusit i v kombinaci s mléčnou čokoládou!Vždy čerstvé a vynikající!"
99 Kč
skladem
Detail„Milujete arašídy? Zkuste je i v exotické karobové polevě!Karob, známý také jako svatojánský chléb, ocení vši...
99 Kč
skladem
Detail„Milujete arašídy?Zkuste je i v jogurtové polevě! Sladko-kyselá chuť jogurtové polevy s nimi skvěle kamarádí ...
99 Kč
skladem
Detail„I arašídy jsme obalili do karamelové polevy!A udělali jsme dobře. Z arašídů se stala jedna z nejoblíbenějšíc...
99 Kč
skladem
DetailJemně mletá mouka z pražených arašídů dodá vašim pokrmům vynikající burákovou příchuť. Arašídová mouka je boh...
119 Kč
skladem
DetailArašídy sice považujeme automaticky za ořechy, ale ve skutečnosti jde o luštěninu. To ale nic nemění na tom, že chutnají báječně, ať už si je dáme pražené, solené či nesolené. Kdo si potrpí na sladké, ten může sáhnout po arašídech v cukru s medem.
Arašídy, to jsou plody Podzemnice olejné, která pochází z jižní Ameriky a které také známe jako burské oříšky. Tato jednoletá rostlina kvete žlutě a potřebuje hodně tepla a vláhy. A co je na ní mimořádně zajímavé? To, že po odkvětu stopka ještě povyroste, aby se mohla zavrtat do hlíny, a teprve tady vzniká lusk s 1 až 4 chutnými semeny.
1. Buráky obsahují vlákninu, zhruba čtvrtinu jejich objemu tvoří bílkoviny.
2. Arašídy také slouží jako jedinečný zdroj sacharidů a zdravých tuků, které jsou pro naše tělo opravdu žádoucí. Proto jsou oblíbenou pochoutkou všech, kteří pravidelně posilují a potřebují doplnit energii!
3. Plody podzemnice olejné obsahují řadu vitamínů B, vitamín E a C, z minerálů je to především draslík, sodík, hořčík, fosfor, vápník, železo a měď.
4. Nesmíme zapomenout ani na vzácnou přírodní látku Q10 nebo resveratrol, což jsou zdraví prospěšné antioxidanty. Mimochodem, vynikající zásobárnou resveratrolu je také červené víno, ke kterému často arašídy chroupeme.
Pozor na to, že unikátní složení arašídů, zejména výskyt některých bílkovin, může vyvolat alergické reakce. Proto je vždy dobré nejprve vyzkoušet, zda nejsme na buráky citliví.
Čerstvě nasbírané buráky se dají jíst syrové, ale také je lze upravit na mnoho způsobů, ať už péct, pražit, sušit, nasolovat, nakládat do cukerného sirupu nebo prostě jen vařit. Připravuje se z nich i lahodný, mimořádně kvalitní arašídový olej světlounce žluté barvy. V některých zemích má skvělou tradici i oblíbené arašídové máslo.
Před Vánoci snad není hospodyňka, která by se po arašídech nesháněla. Je to proto, že burské oříšky se používají při přípravě nejrůznějších druhů vánočního cukroví, ať už pečeného či studeného. Přidávají se i do klasických moučníků, čerstvých zeleninových salátů nebo do exotických a pikantních pokrmů, zejména z asijské provenience.
Podle dochovaných historických materiálů znali burské oříšky už naši předchůdci zhruba před 6 000 lety. Pro zajímavost dodejme, že postupně se z jižní Ameriky dostaly do Evropy a odsud pak i na ostatní kontinenty. Dnes se na jejich pěstování specializuje například Čína, v Evropě je to Řecko. Ve středověku arašídy sloužily ve velkém i jako krmivo pro dobytek.