Již 22 let na trhu

Rychlá expedice
po celé ČR

Doprava ZDARMA
od 800 Kč

Nejširší nabídka
suchých plodů v ČR

Dárky ke každé
objednávce

Sušená arónie

Nevíte, co je arónie? Přeci černá jeřabina!
Sušené plody arónie vypadají trochu jako borůvky a mají svoji specifickou jemně trpkou chuť. Arónie je obrovským zdrojem antioxidantů! Obsahuje dokonce 3x více antioxidantů než například zmíněné borůvky, které jsou na ně také velmi bohaté.


Vše o Arónii

Temnoplodec černoplodý – zní to sice jako zaklínadlo z Harryho Pottera, ale skutečnost je velice prozaická. Takto se jmenuje rostlina, která plodí černou jeřabinu. Ovoce v podobě černých bobulí možná znáte pod názvem arónie a patří k těm, co si naši přízeň získalo až v posledních letech, kdy se k nám začalo dovážet. Postupně přicházíme na to, že toto delikátní ovoce, které připomíná borůvky, našemu zdraví díky vitamínům a minerálům mimořádně prospívá.

Odkud se černá jeřabina vlastně vzala?

S pěstováním arónie si dali práci Indiáni v Severní Americe. Nejdříve tam rostla planě, ale Indiáni velice rychle odhalili její až téměř zázračné vlastnosti. Evropu dobyly tyto tmavě fialové, takřka černé drobné bobule, až v 18. století. Svou velikostí připomínají borůvku nebo hrášek. Skoro se nechce věřit, že takhle nenápadný plod může vykonat takový kus práce pro naši fyzickou a psychickou kondici. Indiáni na černou jeřabinu vyloženě spoléhali, sušili ji na zimu, aby díky ní přežili těžké, hladové a často dlouhé období.

Jeden keřík dá až 10 kilogramů chutných bobulí

Dozrává během září, potažmo začátkem října, na vzrostlém keři nebo stromku, který dorůstá do výšky zhruba dvou metrů. V přírodě existují i plané odrůdy. V popředí zájmu jsou však především pečlivě vyšlechtěné kultivary. Pro vaši lepší představu: z průměrně vzrostlého, zdravého keře lze získat až 10 kilogramů plodů.


 

Čím se tato superpotravina může pochlubit?

1.    Mimořádně vysoká hladina antioxidantů pracuje ve prospěch našeho zdraví.

2.    Nesmíme opomenout přítomnost velkého množství antokyanu, který dokáže s přehledem zatočit s volnými radikály – ty sice vznikají v našem těle vznikají zcela přirozeně, pro naše zdraví jsou ale nežádoucí, protože mohou vyvolat nejrůznější méně i více závažné choroby.

3.    Obsahuje štědrou dávkou rutinu, který najdeme například v pohance, a také karoten, který je nepostradatelný pro náš zdravý zrak.

4.    Dodává nám dostatek vitamínů P, C, A, E, K, B1, B2, B6 nebo B9.

5.    Vynikající je i skladba minerálů a stopových prvků, jde například o draslík, vápník, hořčík, zinek, měď, mangan, železo, fluor, kobalt, molybden, bór, ale především nesmírně důležitý jód, který je alfou a omegou pro správné fungování štítné žlázy. Dodejme, že v posledních desetiletích strmě stoupá počet lidí, kteří se potýkají s hypofunkcí či hyperfunkcí štítné žlázy.

6.    Vlákniny je v černých jeřabinách také dost, ve 100 gramech plodů tvoří zhruba polovinu hmotnosti


 

Arónie na tisíc různých způsobů

Plody se dají jíst čerstvé, ale také se z nich připravují džemy, kompoty, mošty nebo víno. Stále větší popularitu si získávají plody sušené. Ideální nejen jako svačina, ale i jako ingredience do bábovek, muffinů a koláčů. Vylepší podomácku připravené müsli, báječně dochutí ovesnou kaši nebo pudink. Výborně nahradí i rozinky. Ze sušené arónie si v zimě můžete připravit vynikající čaj. Máte chuť na výživný koktejl? Nechte hrst sušených černých jeřabin namáčet dvě až tři hodiny v mléce. Jakmile změknou, dolijte mléko a rozmixujte. Tímto způsobem můžete aronií vylepšit i jakékoli smoothie.

Co jste o černém jeřábu možná nevěděli

Arónie se dá pěstovat i v našich zahradách, protože je nenáročná, a navíc velmi dobře odolává chorobám a škůdcům. Některé kultivary dokonce vydrží i padesátistupňové mrazy. S černým jeřábem je spojeno i jméno slavného ruského vědce Mičurina, který této rostlině věnoval v rámci svých výzkumů mimořádnou pozornost.