„Chia semínka jsou malý přírodní zázrak!!!!Pokud je smícháme s vodou, zvětší svůj objem až na 10ti násobek. D...
od 29 Kč
skladem
Detail„Nejbohatší směs, kde jsou jenom semínka!Najdete v ní: slunečnici, hnědý a zlatý len, bílý a černý sezam, tyk...
149 Kč
skladem
Detail
Svojí velikostí i barvou připomínají mák. Chia semínka, která jsme ještě před několika desítkami let u nás prakticky neznali, se konečně dostala i na náš trh. Díky skvělým nutričním hodnotám se stala ze dne na den obrovským hitem zdravého stravování a tuto pozici si stále drží.
Chia semínka se mohou pochlubit jednou mimořádně zajímavou schopností: umí v našem organismu udržet vodu a brání dehydrataci. To je hodí hlavně tehdy, když se hodně potíme a spolu s potem z našeho těla odcházejí i vzácné minerální látky.
Stačí, aby se semínka spojila v zažívacím traktu s vodou, mlékem, džusem nebo jinou tekutinou, a vytvoří jemný gel. Velkou výhodou tohoto gelu je, že nás zasytí, takže nepořádáme pravidelné nájezdy na lednici a nepřibíráme zbytečně na váze.
Chia semínka jsou plodem Šalvěje hispánské. Moudří Aztékové a Mayové je považovali za hotový zázrak. Všimli si, že když je snědí, mají mnohem víc energie a vitality. Archeologické nálezy se přiklánějí k tomu, že plody Šalvěje hispánské provázejí lidstvo už 4 000 let.
V Jižní a Střední Americe si chia semínka získala výsadní postavení už v předkolumbovské době. Trvalo však několik století, než je současní vědci označili za superpotravinu.
Šalvěj hispánská se podobá mátě peprné a daří se jí dobře i v horských oblastech. Semínka mají černou barvu, tu a tam se objeví i světlejší odstíny. Co do složení mezi nimi není téměř žádný rozdíl. Dnes se tato rostlina pěstuje na amerických plantážích, hlavně v Ekvádoru, Guatemale, Paraguayi, Argentině a Mexiku. S pěstováním ve velkém to zkusili i v Austrálii a vypadá to velmi slibně.
O chia semínkách se právem mluví v superlativech. Tyto miniaturní plody v sobě skrývají až neuvěřitelně velký rozsah živin, zejména antioxidantů, minerálů a bílkovin. Odborníci na zdravé stravování je chválí i kvůli nenasyceným mastným kyselinám, známým jako 3 a 6 omega.
Necelou polovinu objemu chia semínek tvoří vláknina. Ta je nepostradatelná pro každého, kdo trpí nedostatkem pohybu nebo má sedavé zaměstnání. Vlákniny je v nich dokonce 2x víc než v oblíbených ovesných vločkách.
1. Z vitamínů nesmíme zapomenout na vitamíny B, C, A a E, zajímavá je i pestrá škála minerálů.
2. Chia semínka obsahují 5x více vápníku než mléko.
3. Bohatě zastoupen je i draslík, hořčík, sodík, zinek, fosfor, mangan, bór a železo.
4. Hořčíku mají tato drobná semínka až 10x více než brokolice, která se řadí mezi top zeleninu, pokud jde o výskyt tohoto minerálu.
5. .Plody Šalvěje hispánské jsou štědrá i na selen, je ho tu 3x více než ve lněných semínkách.
6. Chia semínka strčí do kapsy i známou „draslíkovou bombu“, a tou jsou banány.
Syrové je lze je přidat do jogurtu, obilné kaše a nejrůznějších koktejlů. Nebojte se jich ani při pečení domácího chleba, palačinek nebo moučníků. Nasypte je do zeleninového salátu, přidejte je, když připravujete „čínu“, udělejte z nich pudink nebo jimi vylepšete džemy a zavařeniny. V každém případě ale dbejte na pitný režim.
A co v tomto malém, černém zázraku naopak nenajdete? Třeba cholesterol, lepek nebo sůl. Sacharidy tu jsou, ale tvoří jen cca 30 % objemu.
Chia semínkům se také říká „jídlo běžců“, protože zasytí na dlouhou dobu a rychle doplní vitamíny a minerály. Na chuť jim přišli vegani, vegetariáni, sportovci, milovníci smoothies, vyznavači raw stravy, diabetici a dietáři. Gel připravený ze semínek může při pečení nahradit částečně vejce nebo olej.
Semínka umí díky vodě zvětšit svůj objem až 12x a nemají žádnou chuť. Jsou dobře stravitelná, jedí se celá, nejsou náročná na skladování, nežluknou a mají dlouhou dobu trvanlivosti.