Již 22 let na trhu

Rychlá expedice
po celé ČR

Doprava ZDARMA
od 1500 Kč

Nejširší nabídka
suchých plodů v ČR

Dárky ke každé
objednávce

Dřišťál - BARBERRY

Dřišťál má unikátní nakyslou chuť, kterou musíte vyzkoušet!
Je velice bohatý na vitamín C, který je ideální jako prevence proti nachlazení. Díky své specifické chuti se hodí jako obohacení ovocných a zeleninových salátů, můžete si ho přidat do jogurtů a ovesné kaše.


Vše o exotickém Dřišťálu - BARBERRY

Můžeme po něm sáhnout všude tam, kde používáme citron, a to pro jeho nakyslou, až mírně trpkou chuť. Karmínově rudým plodům se také lidově říká dřišťálky a když se usuší, připomínají svojí barvou i velikostí nám dobře známé brusinky. Pokud jste ho ještě neochutnali, tak vězte, že je to ovoce, které vám může báječně zpestřit jídelníček.

Neroste náhodou u sousedů?

Možná ho mají sousedé na zahradě a vy chodíte denně okolo něj. Trnitý keř dřišťálu obecného bývá ozdobou mnoha zahrad a tvoří zejména součást živého, okrasného, často neprostupného plotu. S tím, jak keř stárne, potřebuje čím dál víc místa. Není nijak náročný na pěstování, plody dozrávají na podzim.

Co nám udělá dobře, když sníme dřišťál?

1.    Obsahuje vitamín K, ale především velké množství vitamínu C, který je ideální jako prevence proti nachlazení.

2.    Na jeho mírně nakyslou chuť mají vliv především hojně zastoupené ovocné kyseliny.

3.    Díky pektinu se dají dřišťálky velice dobře želírovat.

Jak si na něm pochutnat?

Přidává se do kompotů, do džemů, dělá se z něj i sirup nebo ovocné víno. Čerstvé dřišťálky se moc často nekonzumují, toto ovoce je mnohem lepší sušené. Vynikající je pod maso, do omáček nebo do slaných nákypů. Zrovna tak můžete rudými, drobnými plody vylepšit zeleninový nebo ovocný salát.


 

Kde roste?

Na první pohled „obyčejný“ keř, který ovšem člověku poskytuje chutné, zhruba jeden centimetr dlouhé plody. Když se mu daří dobře, dožívá se několika desítek let, někdy i padesáti. Není to exotická rostlina, běžně roste ve střední a jižní Evropě, ale ve velkém se s ní můžete setkat třeba i na krymském poloostrově nebo v Iránu. V některých oblastech lidé říkají plodům dráčata.

Dřišťál? Dlouhý, ale zajímavý příběh

Jeho příběh se začal psát už ve starověku, kdy si zkušení Řekové dřišťál vyloženě oblíbili a nedokázali si ho vynachválit. Používal se v ajurvédě i v homeopatii. Včelaři vypozorovali, že tam, kde hojně roste dřišťál obecný, mají včely díky němu o kvalitní, vynikající potravu vystaráno a jejich med je díky tomu velice chutný.

Ovšem sklizeň malých, drobných plodů, které se pořádně ani nedají vzít do ruky, to už takový „med“ není. Keře jsou nejen hodně košaté, ale jejich větve jsou hustě poseté ostrými trny. Dřišťálky možná znáte i pod zajímavým lidovým označením „dračí jahody“. Dřišťálové dřevo je hodně tvrdé, a proto ho často používají umělečtí řezbáři.