Doplňte vitamín C se sušenými jablky!
Ochutnejte naše jablka chips a jablka kroužky měkké. Máme pro Vás i TIP na vynikající zdravou svačinku: vyzkoušejte naše jablečné trubičky, lehce namočené do čokolády, jogurtu a karobu. Jsou naprosto božské!
„Doplňte vitamín C!Jablečné chipsy jsou výtečnou lehkou svačinkou, která je vhodná během celého dne. Jsou pěk...
79 Kč
skladem
Detail„Doplňte vitamín C!Jablečné kroužky jsou výtečnou lehkou svačinkou, která je vhodná během celého dne. Jsou pě...
45 Kč
skladem
Detail„Ovocná pochoutka z jablečné dřeně, máčená do čokoládové polevy! Takové jsou naše jablečné trubičky v hořké č...
od 79 Kč
skladem
Detail„Ovocná pochoutka z jablečné dřeně, máčená do jogurtové polevy!Takové jsou naše jablečné trubičky v jogurtu. ...
od 79 Kč
skladem
Detail„Ovocná pochoutka z jablečné dřeně, máčená do karobové polevy!Takové jsou naše jablečné trubičky v karobu. Tr...
od 79 Kč
skladem
Detail
Jablko – hm, takové obyčejné ovoce, řeklo by se. Chyba lávky! Nepatří sice k exotickým druhům, ale co do svého unikátního, zdravého složení za nimi nijak nezaostává. Víte, co jsou to křížaly? Ano, jsou to na tenké plátky nakrájená a usušená jablka, které byly kdysi v chudých rodinách velkou pochoutkou. Časy se změnily, ale výtečná, sladká chuť sušených jablek, kterou děti i dospělí milují, zůstala stejná. Proto patří k oblíbeným pamlskům, které starostliví rodiče dávají dětem do školy ke svačině.
Snad každý z nás se setkal s doporučením, abychom v rámci péče o zdraví schroupali minimálně jedno jablko denně. Když se řekne A, sluší se říci i B – tedy uvést důvody, proč by to tak mělo být. Jablka jsou výborně dostupná, rostou v naší zeměpisné šířce, kde žijeme už celá tisíciletí, a obsahují spoustu zajímavých živin. Ty zůstanou uchované i v křížalách.
1. Vláknina a kyselina askorbová neboli vitamín C – když nic jiného, tak kvůli těmto dvěma největším benefitům bychom měli jíst jablka pravidelně.
2. Rozpustná vláknina, v tomto případě pektin, je mimořádně užitečná pro naše zdraví.
3. Najdeme tu zhruba tři desítky minerálů a stopových prvků, například železo, vápník, hořčík, křemík, draslík, měď a zinek.
4. Jablko obsahuje také tanin, což je látka s protizánětlivým účinkem, a celou řadu flavonoidů.
5. Bílkoviny a tuky jsou zastoupeny v naprosto zanedbatelném množství.
Ochuťte jimi ovesnou nebo pohankovou kaši, přidejte je do podomácku připravené cereální směsi, vylepšete jimi moučníky, pudinky nebo studené dezerty. Sušená jablíčka patří k oblíbeným, a především zdravým pamlskům, které rodiče přibalí dětem do školy ke svačině. A je jedno, jestli mají podobu kroužků nebo chipsů, chutnají pokaždé výborně!
Jabloň je dlouhověký strom, dožívá se až 120 let. Zralá jablka se nejčastěji sklízejí v době od srpna do října, záleží na tom, o jakou odrůdu jde. Jabloně rostou na zahradách, podél silnic a cest nebo v menších či větších sadech. V poslední době se podařilo vyšlechtit i takové odrůdy, které se dají pěstovat i na velmi malých zahradách, nebo se vytvarují tak, že se podobají stěně, aby zabíraly co nejméně místa.
Jablko je výborně stravitelné a spolu s hruškou bývá prvním příkrmem, který se podává kojencům. Snad každý slyšel o tom, že právě kvůli jablku, byť zde tvoří jen určitý symbol, byli první lidé, Adam a Eva, vyhnáni z ráje. V mnoha rodinách se na Štědrý den rozkrojí čerstvé jablíčko, aby rodina věděla, co její členy v příštím roce čeká. Nejvíce jablek v Evropě snědí Holanďané a toto ovoce je na našem kontinentu třetí nejoblíbenější hned za banány a citrusovými plody. Mimochodem, právě jabloně patří na evropském kontinentu k nejvíce kultivovaným ovocným stromům.