Již 22 let na trhu

Rychlá expedice
po celé ČR

Doprava ZDARMA
od 1500 Kč

Nejširší nabídka
suchých plodů v ČR

Dárky ke každé
objednávce

Lékořice a ovocné pendreky

Lékořice černá (sekaný pendrek)

„Lékořice černá sekaná je nejoblíbenější lékořicí na našem e-shopu!Má unikátní lékořicovou chuť, kterou si mn...

23 Kčod 19 Kč

skladem

Detail

Lékořice směs

„Vyzkoušejte naši barevnou lékořici směs!Lékořice má svoji unikátní chuť, které se nic jiného nepodobá. Buď j...

71 Kčod 59 Kč

skladem

Detail

Pendrek sekaný Medvídci

„Že se dá sekaný pendrek medvídek koupit pouze na pouti?Omyl! My máme medvídka také! A je to jeden z nejoblíb...

71 Kčod 59 Kč

skladem

Detail

Pendrek sekaný jahodový

„Jahodový pendrek tak, jak ho znáte z poutí!Vyrábí se tradiční recepturou, která byla postupně zdokonalována ...

71 Kč59 Kč

na objednávku

Detail

skladem

Detail

Lékořice Ovocný mix polštářky

„Ovocné lékořicové polštářky jsou unikátní specialitkou přímo z Finska.Jsou pěkně barevné a mají specifickou ...

71 Kč59 Kč

na objednávku

Detail

Vše o Lékořici

Lékořice černá aneb sladké dřevo, které známe jako pendrek!

Mnozí známe tuto vynikající dobrotu, tedy lékořici černou, pod názvem pendrek. Má zvláštní, sladkou chuť. Cukrovinky vyrobené z kořene lékořice lysé milovali naši rodiče a prarodiče. A kdyby jen to, už mudrcové ve starověku považovali tuto rostlinu za elixír mládí, neboť obsahuje vzácné přírodní silice, zejména flavonoidy a fytoestrogeny. Je ale bohatá i na vitamíny, minerály a stopové prvky. Jmenujme například vitamín E, komplex vitamínů B, lecitin, niacin, biotin, mangan, zinek, fosfor, brom a další.

Kořen se namele a pak dlouho vaří

Pendrek je sytě černý, lesklý a připomíná svými vlastnostmi gumu. Víte, jak se vyrábí? Je to relativně snadné. Kořen lékořice se nahrubo naseká, pak jemně namele a vaří se tak dlouho, dokud se neodpaří veškerá šťáva. Teprve v této fázi konečně zhoustne a získá svoji charakteristickou barvu, která může připomínat asfalt. Potom se toto želé s kořenitou příchutí vytvaruje a nechá vychladnout. Zajímavé je, že když se pendrek ocitne v teple, vrací se mu jeho původní ohebnost.

K mlsání, do likérů, ale i do piva

Lékořice lysá je velmi oblíbená nejen při výrobě cukrovinek, ale přidává se i do likérů, různých destilátů a některých nealkoholických nápojů. Podle dostupných zdrojů ji sládci kdysi využívali i při vaření piva – to aby lépe pěnilo. Vynikající zkušenosti s ní má i farmaceutický průmysl.

Na lékořici spoléhali lidé už od pravěku, v indické ájurvédě měla už před několika tisíci let své nezastupitelné místo. Kořen se sklízí na podzim, zhruba v době, kdy na keři opadají listy.

Traduje se, že to byli Holanďané, kdo před několika staletími přimíchali lékořici k cukroví, a tak vlastně vznikly první bonbóny s touto báječnou, nezaměnitelnou příchutí.

Zajímavosti o sladkém dřevu

Lékořici se skvěle daří ve Středomoří, najdete ji hlavně v Řecku a Turecku. Ale roste i u nás, zhruba v 16. století ji naši předci vysadili na jižní Moravě. Jde o rozložitý, vysoký keř, kvete modře a fialově, který můžete na vlastní oči vidět v okolí Mikulova a Bzence.

Řekové nedají na lékořici dopustit a najdete ji, mimo jiné, v jejich vynikajícím nápoji Ouzo.

Naši dědečkové si kupovali sladké dřevo: ano, tipujete správně, byl to sladký, lahodný pendrek, vyrobený z lékořice.

O lékořici zpívá ve svém slavném hitu Václav Neckář. Přesněji řečeno, rozhodl se, že bude léčit lásku lékořicí…