Již 22 let na trhu

Rychlá expedice
po celé ČR

Doprava ZDARMA
od 800 Kč

Nejširší nabídka
suchých plodů v ČR

Dárky ke každé
objednávce

Mochyně peruánská PHYSALIS

Mochyně peruánská - PHYSALIS je další superpotravina!
Tyto oranžové bobule mají specifickou sladko-kyselou chuť , obsahují velké množství vitamínu C a měli bychom je jíst především v období chřipek! Jsou navíc 100% naturální! Neobsahují přidaný cukr nebo konzervanty. Ne nadarmo se jim přezdívá "podklad Inků"!


Mochyně peruánská PHYSALIS natural

„Mochyně peruánská - PHYSALIS je další superpotravina!Tyto oranžové bobule mají specifickou sladko-kyselou ch...

39 Kčod 32 Kč

skladem

Detail

O exotické Mochyni peruánské - PHYSALIS

Určitě už jste si v regálech s ovocem a zeleninou všimli zvláštních plodů, které vypadají jako šedozelené lucerničky nebo lampionky. Uvnitř tohoto křehkého obalu připomínajícího papyrus je ukryt plod o velikosti třešně. Jde o exotickou mochyni peruánskou. Její chuť se dá jen těžko popsat, ale někteří lidí se přiklánějí k tomu, že připomíná mandarinku nebo kiwi. Sladká příchuť je v rovnováze s nakyslou, téměř jako u ananasu. Toto ovoce se také prodává pod latinským názvem Physalis. V každém případě jde o superpotravinu, která má před sebou velkou budoucnost.

Co mochyně peruánská obsahuje?

1.    Je to exotická vitamínová bomba – jmenujme kupříkladu vitamín A, C, B1, B2, B3 a B12, z minerálů pak železo, vápník, fosfor, draslík, magnézium, síra, železo a zinek.

2.    Nesmíme zapomínat ani na rutin, který je pro naše zdraví rovněž nepostradatelný.

3.    Důležité zastoupení mají i třísloviny, sacharidy, karotenoidy a organické kyseliny.


 

Jak ji konzumovat?

Mochyně peruánská není v naší zeměpisné šířce zdaleka tak univerzální ovoce jako jiné druhy, ale rozhodně se nenechá zahanbit, pokud jde o její vynikající složení a pozitivní vliv na zdraví. Můžete si na ní pochutnat, když je syrová, ale výborně chutná i sušená, zvlášť když ji namočíte do karamelu nebo mléčné čokolády. Přidává se do ovocných a zeleninových salátů, do sladkých dezertů, koktejlů, smoothies nebo jako ozdoba na nejrůznější moučníky.  

Kde kromě Peru mochyni hledat?

Už z názvu lze odvodit, že Mochyně peruánská pochází z této jihoamerické republiky, ale první keříky se současně objevily i v Guatemale, Chile, Kolumbii a Venezuele. Indiáni moc dobře věděli, jaké poklady v sobě oranžové plody ukrývají, a tak tuto jednoletou rostlinu hýčkali. Proto se také těmto vynikajícím šťavnatým kuličkám říká „třešně Inků“ nebo „plody Inků“.

Oranžové lampionky mochyní dejte do vázy

Pozor, nepleťte si Mochyni peruánskou s jejími dalšími, příbuznými druhy, které nejsou určeny k jídlu. Z našich zahrad známe všichni sytě usušené oranžové „lampionky“, které dozrávají na podzim a používají se jako atraktivní sušená dekorace. Indiáni byli přesvědčeni o tom, že pravidelná konzumace mochyně peruánské je zárukou dlouhověkosti. Na závěr dodejme, že celkem botanici napočítali zhruba 100 druhů rostliny Physalis.