Superpotravina, kterou musíte vyzkoušet!
Vypadá jako bílá ostružina a má lahodnou sladkou chuť, která je 100% přírodní. Naše moruše bílá neobsahuje žádný přidaný cukr nebo konzervant. Na ovoce obsahuje vysoké množství proteinů a železa, je ale bohatá i na vitamín C, vlákninu, vápník a antioxidanty!
„Superpotravina, kterou musíte vyzkoušet!Vypadá jako bílá ostružina a má lahodnou sladkou chuť, která je 100%...
od 39 Kč
skladem
Detail
Vypadá jako bílá ostružina, ale je to plod moruše bílé. Chutná sladce, po medu, a také obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Tahle exotická lahůdka se doslova rozplývá na jazyku. Pochutnáte si na ní, nejen když je čerstvá, ale lidé na celém světě ji milují hlavně sušenou.
Morušovník bílý zakořenil v Číně. Je to zhruba patnáctimetrový strom, který velmi dobře odolává nemocem i parazitům. Ke svému růstu potřebuje hodně místa, a navíc je to tak trochu nepřizpůsobivý, sobecký solitér. Jeho kořeny jsou nepřátelské k ostatním, a proto se nedoporučuje vysazovat do jeho bezprostřední blízkosti jiné stromy, protože morušovník by jim bránil v růstu. Sklizeň je zdlouhavější, plody dozrávají postupně, takže není možné očesat jeden strom najednou. Nejvíc moruší se v současné době urodí v Uzbekistánu.
1. Vitamín C potřebujeme všichni, a moruše ho má opravdu hodně, najdeme tu i vápník, hořčík, fosfor a železo, nechybí ani bílkoviny.
2. Zajímavý je výskyt resveratrolu, který patří k důležitým, zdraví prospěšným fytonutrientům.
3. Velké zásoby dobře stravitelné vlákniny aktivně podporují trávení.
4. Ve 100 gramech tvoří téměř polovinu obsahu cukry, a to dobře stravitelná fruktóza a glukóza.
5. Moruše bílá je natolik výživná, že vás postaví na nohy, kdykoli pocítíte únavu a nedostatek energie.
Když si pořídíte zásoby sušené moruše bílé, budete mít pořád na dosah ruky zdravou svačinku. Rozhodně je to lepší, než mlsat bonbóny nebo jiné sladkosti. Moruše výborně dochutí ovesnou kaši, perfektně se hodí do nejrůznějších cereální směsí a nádherně zjemní chuť mnoha podomácku připravených moučníků, dezertů, nákypů a koláčů.
Už v pradávné minulosti nabízely nádherné a nekonečné morušové háje laskavý stín. Z Číny, která je kolébkou morušovníku bílého, se tento zázrak postupně dostal i na ostatní kontinenty. Už v bájném antickém starověku patřily bílé plody podobné ostružinám k největším lahůdkám, které se servírovaly na těch nejhonosnějších panovnických hostinách.
Kromě toho, že morušovníky poskytují lidem ovoce, tak nemalou měrou a zcela zásadním způsobem přispívají i k výrobě hedvábí. Stačí zmínit bource morušového. Housenky tohoto malého nočního motýla spásají ve velkém ve dne v noci právě listy morušovníku. Když se konečně zasytí a zakuklí, z jejich kokonů se získává drahocenné hedvábí. Tyto luxusní tkaniny se mimochodem tkaly už ve starověké Číně.