Již 22 let na trhu

Rychlá expedice
po celé ČR

Doprava ZDARMA
od 1500 Kč

Nejširší nabídka
suchých plodů v ČR

Dárky ke každé
objednávce

Piniové oříšky

Věděli jste, že pinie jsou ve skutečnosti semínka a ne oříšky?
Je to tak! Mají nezaměnitelnou krémovo-nasládlou chuť. Když je opražíme, jsou příjemně křupavé a jejich aroma se ještě více zvýrazní. Výborně se hodí do všech zeleninových salátů a neodmyslitelně patří do italské kuchyně. Těstoviny a pinie spolu prostě skvěle ladí. A už jste si zkoušeli vyrobit domácí bazalkové pesto s piniovými oříšky? To nemá chybu!


Piniové oříšky natural

Naturální piniové neboli cedrové oříšky jsou vzácná semínka borovice se slabou pryskyřičnou příchutí. Jejich ...

115 Kčod 102 Kč

skladem

Detail

Vše o Piniových jádrech

Piniové ořechy si ve své kuchyni oblíbili hlavně temperamentní Italové. Ti moc dobře vědí, po jaké delikatese sáhnout, když chtějí připravit skutečně fantastický pokrm. Podle gurmánů se pravé italské pesto bez těchto oříšků neobejde.

Výborné jsou samozřejmě i samotné, jejich sladká chuť vás okamžitě dostane a dá se říci, že jsou návykové. Vylepšíte jimi nejrůznější moučníky, dezerty, záviny, sladké rolády, ale i mnohé asijské dobroty. Piňolky, jak se těmto malým, hladkým, bílým oříškům také říká, mají po celém světě stamiliony fanoušků.

Borovice zdobí Středomoří

Ořechy dozrávají na Borovici pinie, které se nejlépe daří v oblasti Středomoří, kde je slunečné počasí, teplo, prohřátá zemina, srážek tak akorát a mrazy víceméně žádné. Tento jehličnan vypadá jinak, než jak jsme u borovice zvyklí: vysoký, holý kmen a rozložitá, široká koruna. Na rozdíl od ostatních stromů, které nabízejí ořechy, jich není tolik, a proto jsou piňolky poměrně vzácné. Borovice postupně zdomácněla i na severu a jihu Afriky nebo v Austrálii. Semínka borovice se mohou jíst syrová nebo pražená.


 

Co piňolky skrývají?

Více než polovinu jejich obsahu tvoří tuky, a i v tomto případě jsou to tuky užitečné. Ve 100 gramech piňolek najdeme zhruba 15 gramů velmi kvalitních bílkovin a 13 gramů sacharidů. Jejich obrovským přínosem je ale celá řada živin.

1.    Piniové ořechy jsou přirozenou zásobárnou vitamínu B3, cholinu, betainu, luteinu, betakarotenu, kyseliny listové, ale i vitamínu A, B2, B3, B6, vitamínu C, K a E.

2.    Jsou výborně stravitelné, i když i v tomto případě platí – každý oříšek důkladně rozkousat a rozžvýkat.

3.    Hojně zastoupené minerály prospějí našemu zdraví. Jedná se zejména o tolik potřebný hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď, zinek, mangan, selen a sodík.

Jak na ně?

Italské pesto jsme už zmínili. Oříšky se báječně hodí i do omáček, k sýrům, které mají výraznou chuť, přidávají se do zeleninových či ovocných salátů. Pochutnáte si na nich, ať už jsou součástí sladkého nebo slaného či pikantního pokrmu. Připravíte z nich i lahodné smoothies nebo zdravou snídani v podobě müsli. Jestli doma pečete svůj vlastní chléb, použijte drcené piniové oříšky a uvidíte, jak se chlebová chuť nádherně rozvine. Nesmíme zapomenout ani na tradiční arabskou pochoutku zvanou baklava, která by bez nich chutnala úplně jinak.


 

Zajímavosti:

Této borovici se také říká borovice deštníková, a to pro její charakteristický, oválný až elipsovitý tvar koruny. Pokud roste v alejích, tvoří nádherné scenérie. Dostat se k lahodným semínkům, která jsou ukrytá v šišce, je poměrně náročné a vyžaduje to trpělivost a čas. Šišky musí na stromech nejprve dozrát, a pak, po sklizni, se na zemi musí ještě rozevřít. To trvá i několik dní, šišky k tomu potřebují hlavně hodně tepla a slunce. Abyste si na piňolkách pochutnali, je nutné je vyloupnout z tvrdé slupky.