Naturální pistácie jsou vyloupané a nesolené v prémiové kvalitě. Díky své jemné chuti a dobré stravitelnosti ...
78 Kčod 65 Kč
skladem
Detail„Dáváte přednost čistě přírodním oříškům bez jakéhokoliv zpracování?Tyto naše pistácie jsou přesně pro Vás! J...
54 Kčod 45 Kč
skladem
DetailPražené a solené pistácie ve skořápce prémiové kvality. Jejich vynikající šťavnatá chuť je způsobena tím, že ...
58 Kčod 45 Kč
skladem
Detail„Sezamová chalva - pistáciová tyčinka je exotická pochoutka, která Vás nabije energií!A kousky pistácií si se...
29 Kč24 Kč
skladem
Detail100% přírodní máslo z pistáciových jader vás uchvátí. Má perfektní, jemnou konzistenci, neobsahuje žádný přid...
328 Kč285 Kč
skladem
Detail
Pistáciové oříšky mají zelenou barvu, úžasnou chuť a jakmile se objeví na talířku, zmizí rychleji než pověstná pára nad hrncem. Tyto ořechy patří k nejstarším na Zemi a milují je lidé na celém světě.
Chutnají fantasticky, ať už si je dáte solené, pražené, obalené v čokoládě, loupané nebo neloupané. Malé nebo velké balení, je jedno, co jste si přinesli domů. Než se nadějete, tak se po této dobrotě jen zapráší. A to je dobře! Oříšky jsou doslova nabité důležitými živinami, které jsou pro naše zdraví nepostradatelné. Obrovskou výhodou pistácií je, že oproti jiným ořechům obsahují méně tuků a jsou bohaté na bílkoviny.
Oříšky rostou na stromě zvaném Řečík pistáciový. Jde o velmi odolnou dřevinu, kterou nezničí ani vedro, mráz nebo nedostatek vláhy. Nejstarší exempláře jsou na světě už 400 let a stále plodí. K největším pistáciovým velmocem patří Kalifornie ve Spojených státech, střední Asie a Střední východ. Aby se stromům dobře dařilo, potřebují mrazivé zimy a dlouhá, horká a suchá léta. Ovšem pozor, řečík pistáciový plodí jen jednou za dva roky a na první úrodu se čeká někdy i 20 let. Dospělý strom dá v průměru okolo 20 kilogramů oříšků. Ty se pak ještě ručně třídí, aby se k zákazníkům dostaly pouze ty nejlepší plody. Samotné oříšky chrání tvrdá, pootevřená skořápka.
1. Jsou bohaté na bílkoviny a obsahují oproti jiným druhům ořechů méně tuků. V případě pistácií jde zejména o nenasycené mastné kyseliny, které našemu zdraví vyloženě prospívají.
2. Pistáciové oříšky jsou skvělou zásobárnou vitamínů a minerálů. Jmenujme vitamíny řady B, vitamín A, C, D, dále železo, hořčík, fosfor, zinek, mangan, selen, měď, draslík a vápník. Pokud jde o vitamín E, drží si pistácie mezi ve srovnání s ostatními ořechy výsadní postavení.
3. Nechybí ani tolik potřebná vláknina, kterou ocení zejména lidé se sedavým zaměstnáním.
Někdo uzobává oříšky k vínu, další je považuje za vynikající zdravou svačinku. Přidávají se do zmrzlin, moučníků, dezertů a krémů, ale i do salátů nebo pikantních pokrmů. Jen těžko si bez nich lze představit tradiční baklavu, pochoutku, jejíž kolébkou byla Osmanské říše. Využít se dají i k přípravě pistáciového mléka.
Pistácie spolu s medem, datlemi, mandlemi a fíky patřily už před několika tisíci let k největším pochoutkám a zázrakům Země. A to trvá dodnes.