100% přírodní máslo z pistáciových jader vás uchvátí. Má perfektní, jemnou konzistenci, neobsahuje žádný přid...
269 Kč
skladem
DetailPražené a solené pistácie ve skořápce prémiové kvality. Jejich vynikající šťavnatá chuť je způsobena tím, že ...
od 45 Kč
skladem
DetailNaturální pistácie jsou vyloupané a nesolené v prémiové kvalitě. Díky své jemné chuti a dobré stravitelnosti ...
od 75 Kč
skladem
Detail„Dáváte přednost čistě přírodním oříškům bez jakéhokoliv zpracování?Tyto naše pistácie jsou přesně pro Vás! J...
od 45 Kč
skladem
DetailNejvětší, přírodně otevírané pistácie, které se dají na trhu sehnat! Hrdě vám představujeme pistácie o veliko...
289 Kč
skladem
DetailPistácie ve skořápce v prémiové kvalitě, ochucené vynikající kombinací lehce pikantního chilli a jemně kyselé...
249 Kč
skladem
Detail„Sezamová chalva - pistáciová tyčinka je exotická pochoutka, která Vás nabije energií!A kousky pistácií si se...
39 Kč
skladem
Detail
Pistáciové oříšky mají zelenou barvu, úžasnou chuť a jakmile se objeví na talířku, zmizí rychleji než pověstná pára nad hrncem. Tyto ořechy patří k nejstarším na Zemi a milují je lidé na celém světě.
Chutnají fantasticky, ať už si je dáte solené, pražené, obalené v čokoládě, loupané nebo neloupané. Malé nebo velké balení, je jedno, co jste si přinesli domů. Než se nadějete, tak se po této dobrotě jen zapráší. A to je dobře! Oříšky jsou doslova nabité důležitými živinami, které jsou pro naše zdraví nepostradatelné. Obrovskou výhodou pistácií je, že oproti jiným ořechům obsahují méně tuků a jsou bohaté na bílkoviny.
Oříšky rostou na stromě zvaném Řečík pistáciový. Jde o velmi odolnou dřevinu, kterou nezničí ani vedro, mráz nebo nedostatek vláhy. Nejstarší exempláře jsou na světě už 400 let a stále plodí. K největším pistáciovým velmocem patří Kalifornie ve Spojených státech, střední Asie a Střední východ. Aby se stromům dobře dařilo, potřebují mrazivé zimy a dlouhá, horká a suchá léta. Ovšem pozor, řečík pistáciový plodí jen jednou za dva roky a na první úrodu se čeká někdy i 20 let. Dospělý strom dá v průměru okolo 20 kilogramů oříšků. Ty se pak ještě ručně třídí, aby se k zákazníkům dostaly pouze ty nejlepší plody. Samotné oříšky chrání tvrdá, pootevřená skořápka.
1. Jsou bohaté na bílkoviny a obsahují oproti jiným druhům ořechů méně tuků. V případě pistácií jde zejména o nenasycené mastné kyseliny, které našemu zdraví vyloženě prospívají.
2. Pistáciové oříšky jsou skvělou zásobárnou vitamínů a minerálů. Jmenujme vitamíny řady B, vitamín A, C, D, dále železo, hořčík, fosfor, zinek, mangan, selen, měď, draslík a vápník. Pokud jde o vitamín E, drží si pistácie mezi ve srovnání s ostatními ořechy výsadní postavení.
3. Nechybí ani tolik potřebná vláknina, kterou ocení zejména lidé se sedavým zaměstnáním.
Někdo uzobává oříšky k vínu, další je považuje za vynikající zdravou svačinku. Přidávají se do zmrzlin, moučníků, dezertů a krémů, ale i do salátů nebo pikantních pokrmů. Jen těžko si bez nich lze představit tradiční baklavu, pochoutku, jejíž kolébkou byla Osmanské říše. Využít se dají i k přípravě pistáciového mléka.
Pistácie spolu s medem, datlemi, mandlemi a fíky patřily už před několika tisíci let k největším pochoutkám a zázrakům Země. A to trvá dodnes.