Již 22 let na trhu

Rychlá expedice
po celé ČR

Doprava ZDARMA
od 1500 Kč

Nejširší nabídka
suchých plodů v ČR

Dárky ke každé
objednávce

Quinoa

Znáte tuto superpotravinu z jižní Ameriky?
Vyzkoušejte všechny druhy exotické quinoy: quinou bílou, quinou červenou i quinou černou! Sami posuďte, která Vám chutná nejvíce.

Quinoa bílá

„Matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe.Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná...

od 39 Kč

skladem

Detail

Quinoa ČERVENÁ

„Matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe.Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná...

89 Kč

skladem

Detail

Quinoa ČERNÁ

„Matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe.Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná...

49 Kč

skladem

Detail

Co je vlastně ta Quinoa?

Možná jste se s tímto neobvyklým názvem setkali relativně nedávno a tápete, co je to za semínka, jak se jedí a k čemu jsou dobrá. Výborně, pusťme se do toho!

Quinoa, v původním překladu „matka zrn“, je opředena mnoha zajímavostmi. Říká se jí také Merlík čilský a v Americe ji znají déle než 5 000 let. I my, Evropané, konečně přicházíme této atraktivní superpotravině na chuť.

Tato nutriční bomba chutná nasladko i naslano a její využití v kuchyni je velmi pestré. Odborníci přes nutriční výživu ji doporučují zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin.

A co že to ta quinoa vlastně je?

1.    Jde o bezlepkovou obilovinu (přesněji řečeno, jedná se o pseudoobilovinu) - dobrá alternativa pro každého, komu nedělá dobře lepek

2.    Obsahuje 2x více vlákniny ve srovnání s klasickými obilovinami

3.    Výhodou je nízký glykemický index, takže quinoa zasytí na delší dobu

4.    Je lehce stravitelná

5.    Najdeme v ní veškeré esenciální aminokyseliny a důležité proteiny

6.    Z minerálů je to především hořčík, vápník, draslík, měď, mangan, zinek, sodík, z vitamínů E a B3


 

Copak je to za rostlinu?

Merlík čilský dorůstá do výšky 1 až 2 metrů. Botanikům se podařilo vyšlechtit obrovské množství kultivarů, takže rostlina je co do své podoby hodně proměnlivá. Dobře se jí daří ve vyšších polohách, najdeme ji zejména v oblasti jihoamerických And. Z pěstování Merlíku čilského těží kromě Chile i hornatá Bolívie. V poslední době je o quinou obrovský zájem hlavně v Evropě, takže poptávku se snaží uspokojit i další země, jako třeba Peru, Ekvádor nebo Kolumbie.

Drobná zrníčka jsou nejčastěji bílá, červená nebo černá. Světlá mají nejjemnější chuť a hodí se pro každého, kdo s quinoou teprve začíná.

S quinoou v kuchyni

Rada nad zlato: Abyste se zbavili hořkých saponinů, které mohou někomu vadit, quinou pořádně propláchněte pod tekoucí vodou nebo ji nechte přes noc namočenou a ráno vodu vyměňte.

Quinoa se dá připravit na mnoho způsobů. Každý den můžete neznalým hostům servírovat různé lahůdky, aniž by poznali, že jste pokaždé sáhli po Merlíku čilském.

Nejčastěji se připravuje jako příloha místo rýže, hodí se k zahuštění polévek a omáček, vykouzlíte z ní báječnou kaši a přidejte ji i do oblíbeného smoothie. Když zrníčka pomelete, získáte bezlepkovou mouku. Quinoa báječně chutná v rizotu a dalších zapečených pokrmech.  

Pár drobností na závěr

Quinoa umí překvapit. Roste u rovníku, ale i v mírném pásmu, a narazíte na ni dokonce v nadmořské výšce okolo 4 000 metrů. Za příznivých podmínek semínka Merlíku čilského vyklíčí hned druhý den po sklizni, neznají totiž období vegetačního klidu. Pokud dlouho prší v době, kdy rostlina plodí, je to zlé. Déšť smyje saponiny, které na povrchu chrání semínka před mlsnými zobáky ptáků. Na semínkách si pak během chvilky pochutnají celá hejna nenasytného ptactva.