2 produktů
4 produktů
5 produktů
1 produktů
3 produktů
8 produktů
6 produktů
3 produktů
1 produktů
1 produktů
4 produktů
Jsou malá, nenápadná, příjemně chroupají – ale hlavně dělají dobře našemu zdraví. Semínka slunečnicová, lněná, konopná, sezamová, dýňová, chia semínka a další druhy výborně vybalancují náš stereotypní jídelníček.
Můžete je uzobávat jen tak nebo přidat do obilných kaší, sladkých nákypů a moučníků. Mimořádný boom zažívají zdravá semínka i díky smoothies. Do tohoto hustého, lahodného nápoje se přidávají, aby ještě zvýšily jeho nutriční hodnotu. Možná vás překvapí, že semínka umí parádně vylepšit chuť některých polévek. Myslíte si, že do klasického jablečného štrůdlu patří jen rozinky a ořechy? Zkuste k nim přisypat i slunečnicová semínka a sklidíte zaslouženou pochvalu! Pokud si doma pečete chleba, otevírá se před vámi takřka nekonečný prostor, jak měnit jeho chuť podle toho, jaká semínka použijete.
Na chuť jim přišli už naši praprapředci před mnoha tisíci let. Ačkoli dnešní moderní člověk žije úplně jinak, zdravá semínka naštěstí nezapadla v zapomnění. A když jsme u té chuti – bývá obvykle nenápadná, jemná, nasládlá, takže se hodí do spousty pokrmů.
Na druhou stranu, droboučká, tmavá chia semínka žádnou chuť nemají, a navíc vynikají další zajímavou vlastností. Perfektně na sebe váží vodu, dokonce do sebe „vcucnou“ až desetinásobek své hmotnosti. V trávicím traktu tím pádem vznikne hmota gelové konzistence. A nezanedbatelná výhoda? Tento zdravý gel navodí pocit plnosti, a tak nebudete mít mučivý pocit hladu.
Chceme-li mít z miniaturních lněných semínek největší profit, měli bychom je rozmixovat nebo nadrobno rozmělnit a důkladně zapít. Dýňová nebo slunečnicová semínka jsou větší, takže se dají pohodlně rozkousat.
Skoro se nechce věřit tomu, kolik vitamínů, minerálů, antioxidandů, fytonutrientů, stopových prvků a dalších cenných přírodních látek se vejde do maličkých, křupavých semínek. Zrovna tak jsou vynikající zásobárnou plnohodnotných a kvalitních bílkovin, které potřebujeme ke každodennímu zdravému životu.
Pokud si semínka namelete, měli byste je spotřebovat co nejdříve, aby tuky v nich obsažené nežlukly. Naopak semínka celá se vyznačují poměrně vysokou trvanlivostí. Uchovávejte je nejlépe v tmavých sklenicích na chladnějším místě a čas od času je zkontrolujte. Pro zvýraznění chuti lze semínka jemně nasucho opražit.
Jako o superpotravině se o semíncích hovoří hlavně v poslední době, ačkoli tu byla k dispozici odjakživa. Stále více lidí totiž tápe, jak zlepšit své zdraví v oblasti výživy. Právě semínka se ukazují jako vynikající možnost, co bychom si měli dopřávat pravidelně, abychom byli fit. Neshánět se po nich, až když je nám ouvej, ale mlsat je preventivně a být ve formě.
Slavný lékař Hippokrates doporučoval semínka lnu při bolestech břicha. V Sumerské říši, která již několik tisíciletí před naším letopočtem proslula vařením piva, nepoužívali zkraje chmel – aby ale dodali nápoji lahodnou chuť, používali sezamové semínko, které tak trochu připomíná oříšky.