Milujete sezam?
Můžeme nabídnout sezamové semínko loupané bílé, ale i exotičtější variantu: speciální odrůdu sezamového semínka černého.
Vynikající jsou také mandle v karamelu obalené sezamem a tyčiny ze sezamové chalvy!
„Zrníčka sezamu jsou v naší kuchyní nepostradatelné!I když jsou to semínka, mají jemnou oříškovou chuť. Ta se...
od 29 Kč
skladem
Detail„Sezamová chalva mramorová tyčinka je exotická pochoutka, která Vás nabije energií!Chutná velice zajímavě a h...
39 Kč
skladem
Detail„Sezamová chalva - pistáciová tyčinka je exotická pochoutka, která Vás nabije energií!A kousky pistácií si se...
39 Kč
skladem
Detail„Sezamová chalva s vanilkou, dovezená až z Izraele, Vás zaručeně nabije energií!Chutná výtečně a hodí se jako...
39 Kč
skladem
Detail„Speciální černá odrůda sezamu!Zrníčka černého sezamu u nás nejsou tak běžné, ale my jsme ho pro vás sehnali!...
99 Kč
skladem
Detail„Mandle v kombinaci se sezamovým semínkem?Ano, funguje to dokonale! Jádra mandlí jsou nejprve obalena v karam...
109 Kč
skladem
DetailVynikající sezamová pasta, která se vyrábí z mírně pražených sezamových semínek, které jsou postupně namlety ...
139 Kč
skladem
Detail„Nejbohatší směs, kde jsou jenom semínka!Najdete v ní: slunečnici, hnědý a zlatý len, bílý a černý sezam, tyk...
149 Kč
skladem
Detail
Trio minerálů, a to vápník, hořčík a fosfor, činí ze sezamového semínka nekorunovaného krále ve své kategorii. Jde o plod Sezamu indického, který kromě této asijské země roste i na mnoha dalších místech. Když tato titěrná semínka držíte v dlani, jen těžko lze uvěřit tomu, jak prospěšná mohou být pro naše zdraví. Přitom je to jedno z nejstarších a nejpoužívanějších koření na světě.
Největší podíl tvoří zdravé tuky omega 3 a omega 6. Ve 100 gramech je jich celkem 38 gramů. Dále následují sacharidy s 23 gramy, bílkoviny, to je 19 gramů, vláknina má 16 gramů.
1. Nechybí důležité vitamíny, jako je A, B1, B2, B3, B6, kyselina pantotenová a kyselina listová.
2. I minerálů je tu hodně, jmenujme vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo, měď, mangan, selen a sodík.
Sezamová semínka se doslova ztratí v řadě běžných pokrmů, ať jde o těstoviny, omáčky, polévky, kaše, cereální směsi. Přisypejte je do jogurtu, použijte je při pečení masa nebo chleba, hodí se do jakéhokoli receptu z rýže. Vylepšete jimi i tradiční sushi. Klidně je můžete uzobávat jen tak – opražíte-li je na pánvi, zvýrazníte jejich báječnou oříškovou chuť. Sezamové mléko, připravené ze semínek a vody, osvěží a doplní vápník ve vašem organismu.
V některých zemích připravují sezamové máslo nebo pastu Tahini. Ani sladká orientální pochoutka chalva se bez semínek neobejde. Mimochodem, chalva výborně zasytí, proto si ji přibalte s sebou, až půjdete na výlet. Máte-li doma med, zkuste si tuto dobrotu připravit sami. Určitě ochutnejte i vynikající pamlsek baklava, kam se sezamové semínko také přidává. Zdravý sezamový olej zjemní chuť salátů, dresinků a orientálních pokrmů.
Sezam indický se pěstuje hlavně v Indii, Súdánu, Ugandě, Etiopii, Barmě a Číně. Ze starých arabských pohádek známe kouzelné zaklínadlo „Sezame, otevři se“, které otevírá vchod do jeskyně plné pokladů. I z toho je zřejmé, jak vysoce ceněná tato rostlina byla a jaký význam jí lidé už před mnoha sty lety připisovali.