Již 22 let na trhu

Rychlá expedice
po celé ČR

Doprava ZDARMA
od 800 Kč

Nejširší nabídka
suchých plodů v ČR

Dárky ke každé
objednávce

Sušené švestky

Je libo švestičky z naší zahrádky?
Lahodné, vypeckované švestky jsou velice bohaté na vlákninu a neobsahují téměř žádný tuk, takže je můžete mlsat bez výčitek!
Vybírejte mezi několika druhy sušených švestek: Švestkami bez pecky ASHLOCK, Švestkami bez pecky NATURAL a mrazem sušenými švestkami. Čokoládové nadšence jistě nadchnou švestky máčené v hořké čokoládě. Nezapomeňte si na cesty přibalit i naši tyčinku sladovou se švestkami, se kterou doplníte energii!


Švestky bez pecky Ashlock, bez přidaného cukru, nesířené

„Je libo švestičky z naší zahrádky?Lahodné vypeckované švestky se hodí nejen na vaření, ale také jako rychlá ...

27 Kčod 23 Kč

skladem

Detail

Švestky bez pecky NATURAL

„Tyto švestky jsou čistě naturální!!!!Neobsahují žádný konzervant ani přidaný cukr. Lahodné vypeckované švest...

268 Kč223 Kč

skladem

Detail

Lyofilizované švestky (mrazem sušené)

„Naše křupavé, mrazem sušené švestky prostě musíte ochutnat!Chuťově jsou naprosto božské! Jsou navíc čistě př...

137 Kč64 Kč

skladem

Detail

Švestky máčené v hořké čokoládě

„Švestky v hořké čokoládě jsou pěkně šťavnaté! Nejsou typicky "dražované", nýbrž jednotlivě namáčené do hořké...

119 Kč99 Kč

skladem

Detail

Tyčinka Sladová ŠVESTKOVÁ

„Sladová tyčinka s kousky sušených švestek!Výtečná rychlá svačinka, která zasytí. Sladová tyčinka švestková n...

22 Kč18 Kč

skladem

Detail

Vše o Švestkách

Sušené švestky potlačují chuť k jídlu. Stačí dát si malou hrst a díky nerozpustné vláknině, která je v nich obsažená, bleskurychle zaženeme hlad. A do takových situací se kvůli uspěchané době dostáváme bohužel stále častěji. Kromě toho si při mlsání sušených švestek dopřejeme v koncentrované podobě i cenné vitamíny, minerály, fytonutrienty a další nenahraditelné přírodní látky. Dají se výborně skladovat, jsou trvanlivé a hlavně – jejich sladká, lahodná dužina zažene naši touhu mlsat nezdravé pamlsky.

Kde zraje?

Slivoň švestka: Tak zní oficiální název stromu, kde chutné, tmavě fialové plody dozrávají. Do země je nechal dovézt náš nejslavnější panovník, král Karel IV. Jejich původní domovinou je podle historických záznamů oblast Malé Asie.

Ze švestek se pálí vynikající slivovice, která má hlavně na Moravě svoji nezpochybnitelnou tradici. Stejně tak se z nich připravují i báječná povidla. Věděli jste, že čerstvé švestky, když je natrháme ze stromu, obsahují až 90 % vody?


 

Co se skrývá v lahodné dužině?

1.    Vitamíny A, B, C, E, H a K přispívají velkou měrou k celkové rovnováze našeho organismu.

2.    Jsou solidní zásobárnou kvercetinu, což je látka, která pomáhá likvidovat škodlivé volné radikály. Stejně fungují i antokyany – to jsou přírodní barviva, díky nim mají švestky sytě modrou, až fialovou barvu.

3.    Obsahují důležité přírodní kyseliny, třísloviny, z minerálů a stopových prvků je to draslík, fosfor, vápník, železo, chlór, selen a sodík.

4.    Výhodou je i nízký glykemický index, který znamená nejen pomalé, šetrné uvolňování cukru do krve, ale hlavně je zárukou, že nám tak rychle nevytráví.

Sušené švestky do každé spíže

Možností, jak si na nich pochutnat, je nepřeberné množství. Vegetariáni, vegani a přívrženci alternativních druhů stravování, stejně jako sportovci, je konzumují samotné, jen tak. Výborně chutnají máčené v čokoládě – jakmile je jednou ochutnáte, nebudete chtít přestat.

Když sušené švestky namočíte, můžete je pak použít jako náplň do bramborových knedlíků, přidat je do švestkové omáčky k povidlům, ale hodí se i do nejrůznějších koláčů a moučníků. Nadrobno nakrájené osladí ovesnou kaši, pudink nebo nákyp.


 

Nejlepší švestičky z naší zahrádky

Snad každému televiznímu divákovi se vybaví legendární scéna, kdy horlivý student Hujer obdarovává třídního profesora švestičkami ze své zahrádky. Ano, jde o nestárnoucí českou komedii Marečku, podejte mi pero. Na světě celkem existuje více než 5 000 různých odnoží slivoně. V Anglii má dlouhou tradici švestkový pudink: součástí tohoto národního jídla je sušené ovoce.

Jak poznáte pravou švestku od slívy? Snadno, u švestky jde pecka z dužiny velice dobře vyloupnout. Na některých místech naší země se plodům slivoně říká „kadlátka“, což je upomínka na krále Karla IV., jehož zásluhou se tento ovocný strom začal u nás pěstovat. Vyschlé plody se našly i při archeologických vykopávkách na území starého Egypta, mrtví je měli uložené v hrobce. A že jsou švestky téměř nepostradatelné, svědčí i známé pořekadlo „Sbalit si svých pět švestek“, což znamená vzít si to nejdůležitější a jít o dům dál.