„Arašídy v mléčné čokoládě, jogurtu a karamelu!
Takové jsou naše arašídy tříbarevné! A třemi barvami opravdu hrají.
Ocení všichni milovníci arašídových pochoutek!"
Nakupte za:
149 Kč / 500g
Arašídy v mléčné čokoládě, jogurtu a karamelu!
Takové jsou naše arašídy tříbarevné!
A třemi barvami opravdu hrají.
Ocení všichni milovníci arašídových pochoutek!
Arašídy sice považujeme automaticky za ořechy, ale ve skutečnosti jde o luštěninu. To ale nic nemění na tom, že chutnají báječně, ať už si je dáme pražené, solené či nesolené. Kdo si potrpí na sladké, ten může sáhnout po arašídech v cukru s medem.
Arašídy, to jsou plody Podzemnice olejné, která pochází z jižní Ameriky a které také známe jako burské oříšky. Tato jednoletá rostlina kvete žlutě a potřebuje hodně tepla a vláhy. A co je na ní mimořádně zajímavé? To, že po odkvětu stopka ještě povyroste, aby se mohla zavrtat do hlíny, a teprve tady vzniká lusk s 1 až 4 chutnými semeny.
Pozor na to, že unikátní složení arašídů, zejména výskyt některých bílkovin, může vyvolat alergické reakce. Proto je vždy dobré nejprve vyzkoušet, zda nejsme na buráky citliví.
Čerstvě nasbírané buráky se dají jíst syrové, ale také je lze upravit na mnoho způsobů, ať už péct, pražit, sušit, nasolovat, nakládat do cukerného sirupu nebo prostě jen vařit. Připravuje se z nich i lahodný, mimořádně kvalitní arašídový olej světlounce žluté barvy. V některých zemích má skvělou tradici i oblíbené arašídové máslo.
Před Vánoci snad není hospodyňka, která by se po arašídech nesháněla. Je to proto, že burské oříšky se používají při přípravě nejrůznějších druhů vánočního cukroví, ať už pečeného či studeného. Přidávají se i do klasických moučníků, čerstvých zeleninových salátů nebo do exotických a pikantních pokrmů, zejména z asijské provenience.
Podle dochovaných historických materiálů znali burské oříšky už naši předchůdci zhruba před 6 000 lety. Pro zajímavost dodejme, že postupně se z jižní Ameriky dostaly do Evropy a odsud pak i na ostatní kontinenty. Dnes se na jejich pěstování specializuje například Čína, v Evropě je to Řecko. Ve středověku arašídy sloužily ve velkém i jako krmivo pro dobytek.
Složení:
ARAŠÍDY v jogurtu 33,3% (ARAŠÍDY pražené 35%,poleva s jogurtovou příchutí min. 25% (cukr,plně ztužený rostlinný tuk (palmový,SOJOVÝ, řepkový,olej z máslovníku),sušené MLÉKO,sušený JOGURT 2% (MLÉKO,jogurtová kultura),sušená SYROVÁTKA (MLÉKO), regulátor kyselosti: kyselina citronová,emulgátor: SOJOVÝ lecitin, aroma),cukr,maltodextrin,leštící směs (tapiokový škrob,cukr, leštící látka: šelak,kokosový olej,regulátor kyselosti: kyselina citronová,konzervant: kyselina sorbová)). Země původu: Česká republika
ARAŠÍDY v mléčné čokoládě 33,3% (arašídy pražené 35%, mléčná čokoláda min.25%(cukr,kakaové máslo,sušené plnotučné MLÉKO,kakaová hmota,rostlinné tuky(palmový olej,olej z máslovníku,Sal,olej z jader manga),MLÉČNÝ tuk,sušená SYROVÁTKA(MLÉKO),LAKTÓZA(MLÉKO),emulgátory:slunečnicový lecitin a E476;aroma),cukr,maltodextrin,kakaový prášek,leštící směs (tapiokový škrob,cukr,leštící látka:šelak,kokosový olej,regulátor kyse-losti:kyselina citronová,konzervant:kyselina sorbová)).Obsah kakaové sušiny nejméně 25%.Vedle kakaového másla obsahuje čokoláda rostlinné tuky. Země původu: Česká republika
ARAŠÍDY v karamelu 33,3% (ARAŠÍDY pražené 35%, cukr, poleva s karamelovou příchutí min.25% (cukr, částečně ztužený rostlinný tuk (palmový, SOJOVÝ), sušená SYROVÁTKA (MLÉKO),kakao, sušené MLÉKO, emulgátor: slunečnicový lecitin, aroma), maltodextrin, leštící směs (tapiokový škrob, cukr, leštící látka: šelak, kokosový olej, regulátor kyselosti: kyselina citronová, konzervant: kyselina sorbová)). Země původu: Česká republika
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 06-08 měsíců
Směs namíchána v: České republice
energetická hodnota: |
2392kj /575kcal |
tuky: | 39,1g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 14,8g |
sacharidy: | 40,9g |
z toho cukry: | 37,2g |
bílkoviny: | 12,6g |
sůl: | 0,4g |