Zpátky na blog
Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky
Vytisknout recept
5 z 1 hlasu

Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Pojďte si s námi připravit luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku, kterou zvládne i úplný začátečník. Upekli jsme ji podle toho nejlepšího receptu od babičky, takže máte zaručeno, že bude nejen dobře vypadat, ale hlavně chutnat.
Doba přípravy50 minutes
Doba vaření1 hour
Chod: Dezert, Snídaně
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: nadýchaná vánočka, recept od babičky, vánočka, vánočka z 9

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky T400
  • 1 špetka soli
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 vanilkový cukr nebo cukr krystal
  • 1 lžíce citronové kúry
  • 150 g másla
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • bílky na potření

Postup

  • V míse si rozdrobte droždí, přidejte dvě lžíce cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidejte trochu vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek.
  • Do jiné mísy nasypte mouku a přidejte špetku soli.
  • Vzešlý kvásek vložte do mísy s moukou. Přidejte mléko, třtinový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky a nakonec rozpuštěné máslo.
  • Dle chuti přidejte rozinky či jiný druh kandovaného ovoce nebo sekané oříšky.
  • Vypracujte těsto hnětením. Hněte alespoň 10 minut. Můžete použít robot s hnětacím nástavcem.
  • Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 30 minut.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejných dílů, vyválejte 30 cm dlouhé prameny a začněte vánočku plést. Nejprve pleťte ze čtyř pramenů, poté ze tří. Poslední díl těsta rozdělte na půl a spleťte dva prameny do sebe.
  • Upletené tři časti vánočky pokládejte na sebe od největší po nejmenší. Potřete bílkem a posypte mandlovými lupínky.
  • Vánočku dejte na plech, zakryjte a nechte ještě kynout, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
  • Vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte na stejnou teplotu přibližně jednu hodinu, dokud vánočka nezíská hnědo–oranžovou barvu. Dopečení můžete zkontrolovat pomocí špejle.
  • Nechte vychladnout a podávejte.