V míse si rozdrobte droždí, přidejte dvě lžíce cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidejte trochu vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek.
Do jiné mísy nasypte mouku a přidejte špetku soli.
Vzešlý kvásek vložte do mísy s moukou. Přidejte mléko, třtinový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky a nakonec rozpuštěné máslo.
Dle chuti přidejte rozinky či jiný druh kandovaného ovoce nebo sekané oříšky. Vypracujte těsto hnětením. Hněte alespoň 10 minut. Můžete použít robot s hnětacím nástavcem.
Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 30 minut.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejných dílů, vyválejte 30 cm dlouhé prameny a začněte vánočku plést. Nejprve pleťte ze čtyř pramenů, poté ze tří. Poslední díl těsta rozdělte na půl a spleťte dva prameny do sebe.
Upletené tři časti vánočky pokládejte na sebe od největší po nejmenší. Potřete bílkem a posypte mandlovými lupínky.
Vánočku dejte na plech, zakryjte a nechte ještě kynout, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
Vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte na stejnou teplotu přibližně jednu hodinu, dokud vánočka nezíská hnědo–oranžovou barvu. Dopečení můžete zkontrolovat pomocí špejle.
Nechte vychladnout a podávejte.