„Jste milovníci kokosu?
Zkuste naše kokosové hrudky v bílé, jogurtové čokoládě! Vzali jsme chrst kokosu a zalili bílou čokoládou s jemným jogurtovým aroma. Výsledek posuďte sami!"
Nakupte za:
69 Kč / 250g
Jste milovníci kokosu?
Zkuste naše kokosové hrudky v bílé, jogurtové čokoládě!
Vzali jsme chrst kokosu a zalili bílou čokoládou s jemným jogurtovým aroma.
Výsledek posuďte sami!
Vynikající ovoce nezaměnitelné, božské, sladké chuti, bez kterého si neumíme představit klasické vánoční cukroví. Ano, řeč je o kokosu. I když ho běžně nazýváme ořechem, z botanického hlediska je to skutečně ovoce, které roste na kokosové palmě. Plody umí uhasit žízeň a zahnat hlad.
I když kokosovému ořechu trvá 12 měsíců, než dozraje, zdravá palma plodí i 12x za rok, a to rozhodně není málo. Jde o zcela mimořádný strom, dá se z něj zužitkovat prakticky vše, od kořenů přes kmen, až po listy a samozřejmě plody. Roste na březích řek nebo v blízkosti moře v zemích Asie, Střední a Jižní Ameriky, ale i v Africe nebo Tichomoří. Kdo chce znát přesný název, měl by vědět, že strom se nazývá Kokosovník ořechoplodý. Výborně se mu daří i na Zanzibaru.
Pro tuto palmu je typický zahnutý tvar kmene. Je tak odolná, že ji nevyvrátí ani silný, pustošivý vítr. Plody se pohupují až nahoře v korunách a pro miliony lidí v tropické a subtropické oblasti na celém světě stále zůstávají nenahraditelnou součástí jídelníčku i běžného života.
Samotné semeno, které konzumujeme, je ukryto v tvrdé, hnědé skořápce s delšími lýkovými vlákny. Kromě lahodné, bílé dužiny je uvnitř i kokosová voda, často nesprávně označovaná jako kokosové mléko. Rozlousknout skořápku vyžaduje často sílu a důvtip, ale je to jen otázkou cviku a když se to naučíme, jde to pak už snadno.
Kokosový ořech mívá na délku okolo 20 – 25 centimetrů. Bílá dužina je velice výživná a bohatá na tuky, které tvoří téměř tři čtvrtiny objemu. Sacharidy se postarají o to, abychom načerpali rychle energii.
Sušená dužina v podobě kokosové moučky se hodí k dozdobení moučníků a vánočního cukroví. K vynikajícím dobrotám, které můžeme uždibovat, patří i sušené kokosové plátky nebo nejrůznější chipsy a jerky.
Kokosový ořech je základní surovinou pro výrobu kokosového mléka a smetany, kokosové mouky a cukru nebo kokosového oleje.
Pikantní je, že nejde o ořech jako takový, ale vlastně o největší semeno vůbec. V oblastech, kde palmy rostou, ho místní lidé znají i pod názvem Faraonův ořech. Podle badatelů se první zmínky o kokosovém ořechu objevují v souvislosti s Indií, a to už v době 1 000 let před naším letopočtem. Zatím tu o něm zazněly jen samé superlativy. Bohužel, kokosový ořech při pádu ze stromu dokáže vážně zranit nebo dokonce i zabít. V některých zemích se i z tohoto důvodu do jejich sklizně zapojují speciálně vycvičené opice.
Složení: kokos 21%, bílá čokoláda 19% (cukr, sušené plnotučnéMLÉKO, kakaové máslo, 23,5%, SOJOVÝ lecitin), cukr, částečně hydrogenovaný zeleninový tuk, palmový olej,kokosový olej, sušená SYROVÁTKA (MLÉKO), rýžová mouka, maltodextrin (kukuřice, brambory), přírodní vanilkové aroma, přírodní jogurtové aroma, sůl, regulátor kyselosti E330, barvivo E150a, SOJOVÝ lecitin, slunečnicový lecitin, želírovací činidlo E414.
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 06-08 měsíců
Země původu: Holandsko
energetická hodnota: |
2396kj /576kcal |
tuky: | 38,2g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 9g |
sacharidy: | 50,1g |
z toho cukry: | 44,1g |
bílkoviny: | 5,2g |
sůl: | 0,15g |