„Květ ibišku je opravdu netradiční pochoutkou!
Má zajímavou sladkou chuť a když ho naservírujete návštěvě, určitě zabodujete! Ibišek jako takový navíc obsahuje velké množství vitamínu C. Vezměte si ho s sebou na cesty pro doplnění energie nebo jej nakrájejte a přidejte do čaje, müsli nebo zeleninového salátu. My ho máme ovšem nejraději samotný. A co vy?"
Nakupte již od:
39 Kč / 50g
„Květ ibišku je opravdu netradiční pochoutkou!
Má zajímavou sladkou chuť a když ho naservírujete návštěvě, určitě zabodujete!
Ibišek jako takový navíc obsahuje velké množství vitamínu C.
Vezměte si ho s sebou na cesty pro doplnění energie nebo jej nakrájejte a přidejte do čaje, müsli nebo zeleninového salátu.
My ho máme ovšem nejraději samotný.
A co vy?"
Květ ibišku súdánského je nejenom nádherný a dekorativní, ale když se dobře usuší, můžete si na něm báječně pochutnat. Přesněji řečeno, na výborném čaji nebo nejrůznějších exotických nápojích, které se z něj dají připravit. Chcete překvapit návštěvu? Upečte dort nebo moučník a ozdobte ho sušeným květem ibišku! I obyčejný zákusek tak povýšíte na malé umělecké dílo.
Ve velkém převážně v tropických a subtropických oblastech, hlavně v Thajsku, Mexiku, Číně, Súdánu nebo v Egyptě. Jde o jednoletou rostlinu, která se velice rychle rozroste do košatého keře. Na výšku mívá jeden až dva metry. Narazíte na ni ale prakticky na celém světě, kde má dobré podmínky ke svému životu. To znamená dostatek světla a vláhy.
Kromě čaje ze samotného sušeného květu můžete tyto nachové lístky přidat i do jiných čajových směsí, a získat tak pokaždé jinou příchuť. V létě nás studený nápoj ochladí, v zimě zase organismus příjemně prohřeje a prokrví. A když ho dosladíte medem, nemá to chybu! Cukrářky, které v poslední době podlehly módě a tvoří náročné, vymazlené domácí dorty, získají díky ozdobám ze šarlatových květů ibišku nádherné a chutné umělecké výtvory.
I když jsme zvyklí pochutnávat si hlavně na plodech jedlých rostlin, existují i výjimky. Jednou z nich je právě květ ibišku súdánského. Své jméno získala tato dekorativní, zdravá rostlina díky posvátnému ptáku Ibisovi. Sytě červené jsou nejen květy, ale i zralé plody. Už v dávné historii uctívali asijští léčitelé a afričtí šamané sušené květy ibišku a používali je k uzdravování nemocných.
Plánujete-li cestu do Egypta, ochutnejte jejich fantastický nápoj faraonů, jak se v této zemi říká čaji ze sušeného květu ibišku súdánského. Známý je také pod názvem karkade. Pro úplnost dodejme, že na světě existuje přibližně 200 druhů ibišku.
energetická hodnota: |
1256kj /300kcal |
tuky: | 0,7g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,03g |
sacharidy: | 72,4g |
z toho cukry: | 65g |
bílkoviny: | 3g |
sůl: | <0,3g |