„Jemně máslová chuť kešu oříšků v kombinaci se sezamovým semínkem?
Ano, funguje to dokonale! Kešu jádra jsou nejprve obalena v karamelové krustě, a poté jemně posypána sezamem! A výsledná kombinace chutí je dokonalá! Vždy čerstvě napražené!"
Nakupte za:
129 Kč / 250g
Jemně máslová chuť kešu oříšků v kombinaci se sezamovým semínkem?
Ano, funguje to dokonale! Kešu jádra jsou nejprve obalena v karamelové krustě, a poté jemně posypána sezamem! A výsledná kombinace chutí je dokonalá! Vždy čerstvě napražené!
Kešu oříšky perfektně zasytí a jejich lahodné, jemně nasládlé chuti se nikdy nenabažíte. V tropických oblastech naštěstí existují obrovské plantáže Ledvinovníku západního, což je strom, kde kešu oříšky dozrávají. Tuto zdravou pochoutku si tedy nemusíme odpírat, protože je běžně k dostání.
Vždy tomu ale tak nebylo. Ledvinovník západní původně rostl v Brazílii a jeho cesta na náš evropský stůl byla poměrně dlouhá a trnitá. Kromě Brazílie patří k současným největším pěstitelům Vietnam, Nigérie, Tanzánie, Indie, nebo exotická Indonésie.
Strom potřebuje hodně tepla, méně vlhka a ideálně nadmořskou výšku okolo 1 000 m. n. m. Na první pořádnou sklizeň je zapotřebí počkat až 8 let. I když strom začíná plodit mnohem dříve, oříšky nejsou tak chutné. Na druhou stranu, během 1 roku lze z jednoho stromu sklidit až 50 kg kešu oříšků, a to je rozhodně hezké číslo.
Když budete chtít zdravou svačinku nebo rychle zahnat hlad, sáhněte po oříšcích kešu natural, solených nebo pražených. U nás je seženete i ochucené, třeba obalené v čokoládě, karobu, jogurtu, s pikantním chilli, přidávají se i do nejrůznějších oříškových směsí a tvoří součást müsli.
Lze z nich připravit zdravou snídani nebo je použít při pečení, vaření a smažení. Nejčastěji jde o recepty z masa a ryb, skvělé jsou i v rozmanitých omáčkách nebo jako přísada do exotických a ostřejších pokrmů. Jejich delikátní, nasládlá chuť skvěle vynikne i v ovocných nebo zeleninových salátech.
Stejně jako jiné oříšky, i kešu se zařadily na jídelní lístek vitariánů nebo vyznavačů raw či paleo stravy. Z kvašených plodů se připravuje vynikající likér. Někdy se kromě klasického názvu „oříšky“ můžete setkat i s pojmenováním „kešu-jablko“. A když už jsme u toho, zásadní informace pro toho, kdo si potrpí na přesné označení: z pohledu botaniky nejde o ořech ani peckovici, ale jedná se o nažky.
Skořápkové plody
Složení: jádra KEŠU ořechů 53%, karamelizovaný cukr 31%, SEZAMOVÁ semínka 14%, maltózový sirup 2%.
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 10 měsíců
Země původu: Řecko
energetická hodnota: |
2215kj/530kcal |
tuky: | 31g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 5,6g |
sacharidy: | 48g |
z toho cukry: | 37g |
bílkoviny: | 14g |
sůl: | 0,08g |