„Milujete kombinaci bílé čokolády a kokosu? Tak musíte vyzkoušet naše Kešu Raffaello.
Jedná se o jádra kešu oříšků obalená do holandské bílé čokolády a kokosu. Když k nim přivoníte, nedokážete už této lahodné vůni odolat! Jedna z nejlepších pochoutek, které zde nabízíme! Vždy čerstvé a exkluzivní!
Musíte ochutnat!"
Nakupte za:
109 Kč / 250g
Milujete kombinaci bílé čokolády a kokosu? Tak musíte vyzkoušet naše Kešu Raffaello.
Jedná se o jádra kešu oříšků obalená do holandské bílé čokolády a kokosu. Když k nim přivoníte, nedokážete už této lahodné vůni odolat! Jedna z nejlepších pochoutek, které zde nabízíme! Vždy čerstvé a exkluzivní!
Musíte ochutnat!
Kešu oříšky perfektně zasytí a jejich lahodné, jemně nasládlé chuti se nikdy nenabažíte. V tropických oblastech naštěstí existují obrovské plantáže Ledvinovníku západního, což je strom, kde kešu oříšky dozrávají. Tuto zdravou pochoutku si tedy nemusíme odpírat, protože je běžně k dostání.
Vždy tomu ale tak nebylo. Ledvinovník západní původně rostl v Brazílii a jeho cesta na náš evropský stůl byla poměrně dlouhá a trnitá. Kromě Brazílie patří k současným největším pěstitelům Vietnam, Nigérie, Tanzánie, Indie, nebo exotická Indonésie.
Strom potřebuje hodně tepla, méně vlhka a ideálně nadmořskou výšku okolo 1 000 m. n. m. Na první pořádnou sklizeň je zapotřebí počkat až 8 let. I když strom začíná plodit mnohem dříve, oříšky nejsou tak chutné. Na druhou stranu, během 1 roku lze z jednoho stromu sklidit až 50 kg kešu oříšků, a to je rozhodně hezké číslo.
Když budete chtít zdravou svačinku nebo rychle zahnat hlad, sáhněte po oříšcích kešu natural, solených nebo pražených. U nás je seženete i ochucené, třeba obalené v čokoládě, karobu, jogurtu, s pikantním chilli, přidávají se i do nejrůznějších oříškových směsí a tvoří součást müsli.
Lze z nich připravit zdravou snídani nebo je použít při pečení, vaření a smažení. Nejčastěji jde o recepty z masa a ryb, skvělé jsou i v rozmanitých omáčkách nebo jako přísada do exotických a ostřejších pokrmů. Jejich delikátní, nasládlá chuť skvěle vynikne i v ovocných nebo zeleninových salátech.
Stejně jako jiné oříšky, i kešu se zařadily na jídelní lístek vitariánů nebo vyznavačů raw či paleo stravy. Z kvašených plodů se připravuje vynikající likér. Někdy se kromě klasického názvu „oříšky“ můžete setkat i s pojmenováním „kešu-jablko“. A když už jsme u toho, zásadní informace pro toho, kdo si potrpí na přesné označení: z pohledu botaniky nejde o ořech ani peckovici, ale jedná se o nažky.
energetická hodnota: |
2285,7kj /548,8kcal |
tuky: | 35,9g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 13,6g |
sacharidy: | 45,3g |
z toho cukry: | 43,4g |
bílkoviny: | 9g |
sůl: | 0,25g |