„Jádra kešu oříšků v karamelové polevě příjemně překvapí.
Je to vyvážená kombinace máslové chuti, typické pro kešu oříšky, se slaďoučkou karamelovou polevou.
Zkuste a přesvědčte se sami!"
Nakupte za:
89 Kč / 250g
Jádra kešu oříšků v karamelové polevě příjemně překvapí.
Je to vyvážená kombinace máslové chuti, typické pro kešu oříšky, se slaďoučkou karamelovou polevou.
Zkuste a přesvědčte se sami!
Kešu oříšky perfektně zasytí a jejich lahodné, jemně nasládlé chuti se nikdy nenabažíte. V tropických oblastech naštěstí existují obrovské plantáže Ledvinovníku západního, což je strom, kde kešu oříšky dozrávají. Tuto zdravou pochoutku si tedy nemusíme odpírat, protože je běžně k dostání.
Vždy tomu ale tak nebylo. Ledvinovník západní původně rostl v Brazílii a jeho cesta na náš evropský stůl byla poměrně dlouhá a trnitá. Kromě Brazílie patří k současným největším pěstitelům Vietnam, Nigérie, Tanzánie, Indie, nebo exotická Indonésie.
Strom potřebuje hodně tepla, méně vlhka a ideálně nadmořskou výšku okolo 1 000 m. n. m. Na první pořádnou sklizeň je zapotřebí počkat až 8 let. I když strom začíná plodit mnohem dříve, oříšky nejsou tak chutné. Na druhou stranu, během 1 roku lze z jednoho stromu sklidit až 50 kg kešu oříšků, a to je rozhodně hezké číslo.
Když budete chtít zdravou svačinku nebo rychle zahnat hlad, sáhněte po oříšcích kešu natural, solených nebo pražených. U nás je seženete i ochucené, třeba obalené v čokoládě, karobu, jogurtu, s pikantním chilli, přidávají se i do nejrůznějších oříškových směsí a tvoří součást müsli.
Lze z nich připravit zdravou snídani nebo je použít při pečení, vaření a smažení. Nejčastěji jde o recepty z masa a ryb, skvělé jsou i v rozmanitých omáčkách nebo jako přísada do exotických a ostřejších pokrmů. Jejich delikátní, nasládlá chuť skvěle vynikne i v ovocných nebo zeleninových salátech.
Stejně jako jiné oříšky, i kešu se zařadily na jídelní lístek vitariánů nebo vyznavačů raw či paleo stravy. Z kvašených plodů se připravuje vynikající likér. Někdy se kromě klasického názvu „oříšky“ můžete setkat i s pojmenováním „kešu-jablko“. A když už jsme u toho, zásadní informace pro toho, kdo si potrpí na přesné označení: z pohledu botaniky nejde o ořech ani peckovici, ale jedná se o nažky.
Složení: jádra KEŠU 32%, karamelová poleva 68% (cukr, rostlinný tuk, SYROVÁTKA (MLÉKO), rýžová mouka, mouka ze svatojánského chleba 0,4%, slunečnicový lecitin, arabská guma, šelak).
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 06-08 měsíců
Země původu: Velká Británie
energetická hodnota: |
2368kj /568kcal |
tuky: | 36,6g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 15,7g |
sacharidy: | 51,4g |
z toho cukry: | 45,1g |
bílkoviny: | 8,4g |
sůl: | 0,2g |