„Milovníci kokosu si přijdou na své!!
Kokosové kostky jsou obaleny do jemné mléčné čokolády. Výsledná kombinace chutí Vám vytvoří úsměv na tváři.
Nevěříte? Ochutnejte a přesvědčte se na vlastní chuťové buňky!"
Nakupte za:
99 Kč / 250g
Milovníci kokosu si přijdou na své!!
Kokosové kostky jsou obaleny do jemné mléčné čokolády.
Výsledná kombinace chutí Vám vytvoří úsměv na tváři.
Nevěříte? Ochutnejte a přesvědčte se na vlastní chuťové buňky!
Vynikající ovoce nezaměnitelné, božské, sladké chuti, bez kterého si neumíme představit klasické vánoční cukroví. Ano, řeč je o kokosu. I když ho běžně nazýváme ořechem, z botanického hlediska je to skutečně ovoce, které roste na kokosové palmě. Plody umí uhasit žízeň a zahnat hlad.
I když kokosovému ořechu trvá 12 měsíců, než dozraje, zdravá palma plodí i 12x za rok, a to rozhodně není málo. Jde o zcela mimořádný strom, dá se z něj zužitkovat prakticky vše, od kořenů přes kmen, až po listy a samozřejmě plody. Roste na březích řek nebo v blízkosti moře v zemích Asie, Střední a Jižní Ameriky, ale i v Africe nebo Tichomoří. Kdo chce znát přesný název, měl by vědět, že strom se nazývá Kokosovník ořechoplodý. Výborně se mu daří i na Zanzibaru.
Pro tuto palmu je typický zahnutý tvar kmene. Je tak odolná, že ji nevyvrátí ani silný, pustošivý vítr. Plody se pohupují až nahoře v korunách a pro miliony lidí v tropické a subtropické oblasti na celém světě stále zůstávají nenahraditelnou součástí jídelníčku i běžného života.
Samotné semeno, které konzumujeme, je ukryto v tvrdé, hnědé skořápce s delšími lýkovými vlákny. Kromě lahodné, bílé dužiny je uvnitř i kokosová voda, často nesprávně označovaná jako kokosové mléko. Rozlousknout skořápku vyžaduje často sílu a důvtip, ale je to jen otázkou cviku a když se to naučíme, jde to pak už snadno.
Kokosový ořech mívá na délku okolo 20 – 25 centimetrů. Bílá dužina je velice výživná a bohatá na tuky, které tvoří téměř tři čtvrtiny objemu. Sacharidy se postarají o to, abychom načerpali rychle energii.
Sušená dužina v podobě kokosové moučky se hodí k dozdobení moučníků a vánočního cukroví. K vynikajícím dobrotám, které můžeme uždibovat, patří i sušené kokosové plátky nebo nejrůznější chipsy a jerky.
Kokosový ořech je základní surovinou pro výrobu kokosového mléka a smetany, kokosové mouky a cukru nebo kokosového oleje.
Pikantní je, že nejde o ořech jako takový, ale vlastně o největší semeno vůbec. V oblastech, kde palmy rostou, ho místní lidé znají i pod názvem Faraonův ořech. Podle badatelů se první zmínky o kokosovém ořechu objevují v souvislosti s Indií, a to už v době 1 000 let před naším letopočtem. Zatím tu o něm zazněly jen samé superlativy. Bohužel, kokosový ořech při pádu ze stromu dokáže vážně zranit nebo dokonce i zabít. V některých zemích se i z tohoto důvodu do jejich sklizně zapojují speciálně vycvičené opice.
Složení: mléčná čokoláda 63% [cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné MLÉKO, kakaová hmota, rostlinné tuky (palmový olej, olej z máslovníku, Sal, olej z jader manga), sušená SYROVÁTKA (MLÉKO), MLÉČNÝ TUK, LAKTÓZA (MLÉKO),emulgátory: slunečnicový lecitin a polyglycerylpolyricinoleát; přírodní vanilkové aroma], kokosové kostky 36 % (strouhaný kokos 75%, fruktózový sirup, maltodextrin, fruktóza), lešticí směs(tapiokový škrob, cukr, lešticí látka: šelak; kokosový olej, kyselina:kyselina citronová, konzervant: kyselina sorbová).
Obsah kakaové sušiny nejméně 25%.
Vedle kakaového másla obsahuje čokoláda rostlinné tuky.
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 06-08 měsíců
Země původu: Česká republika
energetická hodnota: |
2308kj /553kcal |
tuky: | 34g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 22g |
sacharidy: | 55g |
z toho cukry: | 45g |
bílkoviny: | 4,9g |
sůl: | 0,09g |