„Pestrý mix kokosových kostek v hořké, mléčné a bílé čokoládě!
Milovníci kokosu si přijdou na své."
Nakupte za:
129 Kč / 250g
Pestrý mix kokosových kostek v hořké, mléčné a bílé čokoládě!
Milovníci kokosu si přijdou na své.
Vynikající ovoce nezaměnitelné, božské, sladké chuti, bez kterého si neumíme představit klasické vánoční cukroví. Ano, řeč je o kokosu. I když ho běžně nazýváme ořechem, z botanického hlediska je to skutečně ovoce, které roste na kokosové palmě. Plody umí uhasit žízeň a zahnat hlad.
I když kokosovému ořechu trvá 12 měsíců, než dozraje, zdravá palma plodí i 12x za rok, a to rozhodně není málo. Jde o zcela mimořádný strom, dá se z něj zužitkovat prakticky vše, od kořenů přes kmen, až po listy a samozřejmě plody. Roste na březích řek nebo v blízkosti moře v zemích Asie, Střední a Jižní Ameriky, ale i v Africe nebo Tichomoří. Kdo chce znát přesný název, měl by vědět, že strom se nazývá Kokosovník ořechoplodý. Výborně se mu daří i na Zanzibaru.
Pro tuto palmu je typický zahnutý tvar kmene. Je tak odolná, že ji nevyvrátí ani silný, pustošivý vítr. Plody se pohupují až nahoře v korunách a pro miliony lidí v tropické a subtropické oblasti na celém světě stále zůstávají nenahraditelnou součástí jídelníčku i běžného života.
Samotné semeno, které konzumujeme, je ukryto v tvrdé, hnědé skořápce s delšími lýkovými vlákny. Kromě lahodné, bílé dužiny je uvnitř i kokosová voda, často nesprávně označovaná jako kokosové mléko. Rozlousknout skořápku vyžaduje často sílu a důvtip, ale je to jen otázkou cviku a když se to naučíme, jde to pak už snadno.
Kokosový ořech mívá na délku okolo 20 – 25 centimetrů. Bílá dužina je velice výživná a bohatá na tuky, které tvoří téměř tři čtvrtiny objemu. Sacharidy se postarají o to, abychom načerpali rychle energii.
Sušená dužina v podobě kokosové moučky se hodí k dozdobení moučníků a vánočního cukroví. K vynikajícím dobrotám, které můžeme uždibovat, patří i sušené kokosové plátky nebo nejrůznější chipsy a jerky.
Kokosový ořech je základní surovinou pro výrobu kokosového mléka a smetany, kokosové mouky a cukru nebo kokosového oleje.
Pikantní je, že nejde o ořech jako takový, ale vlastně o největší semeno vůbec. V oblastech, kde palmy rostou, ho místní lidé znají i pod názvem Faraonův ořech. Podle badatelů se první zmínky o kokosovém ořechu objevují v souvislosti s Indií, a to už v době 1 000 let před naším letopočtem. Zatím tu o něm zazněly jen samé superlativy. Bohužel, kokosový ořech při pádu ze stromu dokáže vážně zranit nebo dokonce i zabít. V některých zemích se i z tohoto důvodu do jejich sklizně zapojují speciálně vycvičené opice.
Mix kokosových kostek v mléčné, bílé a hořké čokoládě
Složení: kokos kostky 46%, mléčná čokoláda 23% (cukr, kaka-ové máslo, kakaová hmota, sušené plnotučné MLÉKO, sušená SYROVÁTKA, SOJOVÝ lecitin,přírodní vanilkové aroma), hořká čokoláda 18% (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, SOJOVÝ lecitin,přírodní vanilkové aroma),bílá čokoláda 11% (cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné MLÉKO, LAKTÓZA, sušené odstředěné MLÉKO,SOJOVÝ lecitin,přírodní vanilkové aroma), strouhaný kokos, leštidlo:arabská guma.
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 06-08 měsíců
Země původu: Holandsko
energetická hodnota: |
2060kj /492kcal |
tuky: | 25,2g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 18,4g |
sacharidy: | 59,1g |
z toho cukry: | 48,8g |
bílkoviny: | 4,4g |
sůl: | 0,29g |