„Lékořice černá sekaná je nejoblíbenější lékořicí na našem e-shopu!
Má unikátní lékořicovou chuť, kterou si mnoho lidí pamatuje ze svého dětství. Tato pochoutka je obrovsky populární ve skandinávských zemích, ve Španělsku a Americe. Není se čemu divit. Chuť černé lékořice je natolik specifická, že se jí nic jiného nepodobá. Ještě jste ji nikdy neochutnali? Chyba! Ochutnejte černou lékořici a dejte nám vědět, jestli Vám také přirostla k srdci!"
Nakupte již od:
39 Kč / 70g
Lékořice černá sekaná je nejoblíbenější lékořicí na našem e-shopu!
Má unikátní lékořicovou chuť, kterou si mnoho lidí pamatuje ze svého dětství.
Tato pochoutka je obrovsky populární ve skandinávských zemích, ve Španělsku a Americe.
Není se čemu divit. Chuť černé lékořice je natolik specifická, že se jí nic jiného nepodobá.
Ještě jste ji nikdy neochutnali? Chyba!
Ochutnejte černou lékořici a dejte nám vědět, jestli Vám také přirostla k srdci!
Mnozí známe tuto vynikající dobrotu, tedy lékořici černou, pod názvem pendrek. Má zvláštní, sladkou chuť. Cukrovinky vyrobené z kořene lékořice lysé milovali naši rodiče a prarodiče. A kdyby jen to, už mudrcové ve starověku považovali tuto rostlinu za elixír mládí, neboť obsahuje vzácné přírodní silice, zejména flavonoidy a fytoestrogeny. Je ale bohatá i na vitamíny, minerály a stopové prvky. Jmenujme například vitamín E, komplex vitamínů B, lecitin, niacin, biotin, mangan, zinek, fosfor, brom a další.
Pendrek je sytě černý, lesklý a připomíná svými vlastnostmi gumu. Víte, jak se vyrábí? Je to relativně snadné. Kořen lékořice se nahrubo naseká, pak jemně namele a vaří se tak dlouho, dokud se neodpaří veškerá šťáva. Teprve v této fázi konečně zhoustne a získá svoji charakteristickou barvu, která může připomínat asfalt. Potom se toto želé s kořenitou příchutí vytvaruje a nechá vychladnout. Zajímavé je, že když se pendrek ocitne v teple, vrací se mu jeho původní ohebnost.
Lékořice lysá je velmi oblíbená nejen při výrobě cukrovinek, ale přidává se i do likérů, různých destilátů a některých nealkoholických nápojů. Podle dostupných zdrojů ji sládci kdysi využívali i při vaření piva – to aby lépe pěnilo. Vynikající zkušenosti s ní má i farmaceutický průmysl.
Na lékořici spoléhali lidé už od pravěku, v indické ájurvédě měla už před několika tisíci let své nezastupitelné místo. Kořen se sklízí na podzim, zhruba v době, kdy na keři opadají listy.
Traduje se, že to byli Holanďané, kdo před několika staletími přimíchali lékořici k cukroví, a tak vlastně vznikly první bonbóny s touto báječnou, nezaměnitelnou příchutí.
Lékořici se skvěle daří ve Středomoří, najdete ji hlavně v Řecku a Turecku. Ale roste i u nás, zhruba v 16. století ji naši předci vysadili na jižní Moravě. Jde o rozložitý, vysoký keř, kvete modře a fialově, který můžete na vlastní oči vidět v okolí Mikulova a Bzence.
Řekové nedají na lékořici dopustit a najdete ji, mimo jiné, v jejich vynikajícím nápoji Ouzo.
Naši dědečkové si kupovali sladké dřevo: ano, tipujete správně, byl to sladký, lahodný pendrek, vyrobený z lékořice.
O lékořici zpívá ve svém slavném hitu Václav Neckář. Přesněji řečeno, rozhodl se, že bude léčit lásku lékořicí…
Nečokoládové cukrovinky
Složení: melasa, PŠENIČNÁ mouka (LEPEK), voda,glukozo-fruktozový sirup, cukr,lékořicový extrakt 3%, plně ztužený palmový tuk, sůl, emulgátor: E471, barvivo: E153,konzervant: E202, aroma, leštící látky: E901, E903, E904.
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 08-10 měsíců
Země původu: Španělsko
energetická hodnota: |
1426kj /336kcal |
tuky: | 2,4g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 2g |
sacharidy: | 74g |
z toho cukry: | 44g |
bílkoviny: | 3,1g |
sůl: | 0,5g |