„Ovocné lékořicové polštářky jsou unikátní specialitkou přímo z Finska.
Jsou pěkně barevné a mají specifickou lékořicovou chuť, která nemá jinde obdoby.
Zkuste naši lékořici ovocný mix - polštářky a rozšiřte si své chuťové obzory!"
Nakupte za:
89 Kč / 250g
Ovocné lékořicové polštářky jsou unikátní specialitkou přímo z Finska.
Jsou pěkně barevné a mají specifickou lékořicovou chuť, která nemá jinde obdoby.
Zkuste naši lékořici ovocný mix - polštářky a rozšiřte si své chuťové obzory!
Mnozí známe tuto vynikající dobrotu, tedy lékořici černou, pod názvem pendrek. Má zvláštní, sladkou chuť. Cukrovinky vyrobené z kořene lékořice lysé milovali naši rodiče a prarodiče. A kdyby jen to, už mudrcové ve starověku považovali tuto rostlinu za elixír mládí, neboť obsahuje vzácné přírodní silice, zejména flavonoidy a fytoestrogeny. Je ale bohatá i na vitamíny, minerály a stopové prvky. Jmenujme například vitamín E, komplex vitamínů B, lecitin, niacin, biotin, mangan, zinek, fosfor, brom a další.
Pendrek je sytě černý, lesklý a připomíná svými vlastnostmi gumu. Víte, jak se vyrábí? Je to relativně snadné. Kořen lékořice se nahrubo naseká, pak jemně namele a vaří se tak dlouho, dokud se neodpaří veškerá šťáva. Teprve v této fázi konečně zhoustne a získá svoji charakteristickou barvu, která může připomínat asfalt. Potom se toto želé s kořenitou příchutí vytvaruje a nechá vychladnout. Zajímavé je, že když se pendrek ocitne v teple, vrací se mu jeho původní ohebnost.
Lékořice lysá je velmi oblíbená nejen při výrobě cukrovinek, ale přidává se i do likérů, různých destilátů a některých nealkoholických nápojů. Podle dostupných zdrojů ji sládci kdysi využívali i při vaření piva – to aby lépe pěnilo. Vynikající zkušenosti s ní má i farmaceutický průmysl.
Na lékořici spoléhali lidé už od pravěku, v indické ájurvédě měla už před několika tisíci let své nezastupitelné místo. Kořen se sklízí na podzim, zhruba v době, kdy na keři opadají listy.
Traduje se, že to byli Holanďané, kdo před několika staletími přimíchali lékořici k cukroví, a tak vlastně vznikly první bonbóny s touto báječnou, nezaměnitelnou příchutí.
Lékořici se skvěle daří ve Středomoří, najdete ji hlavně v Řecku a Turecku. Ale roste i u nás, zhruba v 16. století ji naši předci vysadili na jižní Moravě. Jde o rozložitý, vysoký keř, kvete modře a fialově, který můžete na vlastní oči vidět v okolí Mikulova a Bzence.
Řekové nedají na lékořici dopustit a najdete ji, mimo jiné, v jejich vynikajícím nápoji Ouzo.
Naši dědečkové si kupovali sladké dřevo: ano, tipujete správně, byl to sladký, lahodný pendrek, vyrobený z lékořice.
O lékořici zpívá ve svém slavném hitu Václav Neckář. Přesněji řečeno, rozhodl se, že bude léčit lásku lékořicí…
Složení:
cukr, melasa, glukózový sirup, PŠENIČNÁ mouka, rostlinný tuk (SOJOVÝ olej, palmový olej, řepkový olej, bambucký olej), glycerol (E422), želatina, kakaový prášek, lékořicový extrakt, sůl, kyselina citrónová, aroma, barviva: E120, E131, E150c, E160a, E153, E171, leštící činidlo (E901).
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 08-10 měsíců
Země původu: Finsko
energetická hodnota: |
1400kj /330kcal |
tuky: | 1g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 1g |
sacharidy: | 77g |
z toho cukry: | 58g |
bílkoviny: | 2g |
sůl: | 0g |