„Vyzkoušejte naši barevnou lékořici směs!
Lékořice má svoji unikátní chuť, které se nic jiného nepodobá. Buď ji budete milovat nebo nenávidět. Nic mezi tím u lékořice neexistuje! Lékořice směs je pestrý mix několika druhů a tvarů, které dohromady tvoří velice zajímavou kombinaci.
Ochutnejte sami a uvidíte!"
Nakupte již od:
79 Kč / 250g
Vyzkoušejte naši barevnou lékořici směs!
Lékořice má svoji unikátní chuť, které se nic jiného nepodobá.
Buď ji budete milovat nebo nenávidět. Nic mezi tím u lékořice neexistuje!
Lékořice směs je pestrý mix několika druhů a tvarů, které dohromady tvoří velice zajímavou kombinaci.
Ochutnejte sami a uvidíte!
Mnozí známe tuto vynikající dobrotu, tedy lékořici černou, pod názvem pendrek. Má zvláštní, sladkou chuť. Cukrovinky vyrobené z kořene lékořice lysé milovali naši rodiče a prarodiče. A kdyby jen to, už mudrcové ve starověku považovali tuto rostlinu za elixír mládí, neboť obsahuje vzácné přírodní silice, zejména flavonoidy a fytoestrogeny. Je ale bohatá i na vitamíny, minerály a stopové prvky. Jmenujme například vitamín E, komplex vitamínů B, lecitin, niacin, biotin, mangan, zinek, fosfor, brom a další.
Pendrek je sytě černý, lesklý a připomíná svými vlastnostmi gumu. Víte, jak se vyrábí? Je to relativně snadné. Kořen lékořice se nahrubo naseká, pak jemně namele a vaří se tak dlouho, dokud se neodpaří veškerá šťáva. Teprve v této fázi konečně zhoustne a získá svoji charakteristickou barvu, která může připomínat asfalt. Potom se toto želé s kořenitou příchutí vytvaruje a nechá vychladnout. Zajímavé je, že když se pendrek ocitne v teple, vrací se mu jeho původní ohebnost.
Lékořice lysá je velmi oblíbená nejen při výrobě cukrovinek, ale přidává se i do likérů, různých destilátů a některých nealkoholických nápojů. Podle dostupných zdrojů ji sládci kdysi využívali i při vaření piva – to aby lépe pěnilo. Vynikající zkušenosti s ní má i farmaceutický průmysl.
Na lékořici spoléhali lidé už od pravěku, v indické ájurvédě měla už před několika tisíci let své nezastupitelné místo. Kořen se sklízí na podzim, zhruba v době, kdy na keři opadají listy.
Traduje se, že to byli Holanďané, kdo před několika staletími přimíchali lékořici k cukroví, a tak vlastně vznikly první bonbóny s touto báječnou, nezaměnitelnou příchutí.
Lékořici se skvěle daří ve Středomoří, najdete ji hlavně v Řecku a Turecku. Ale roste i u nás, zhruba v 16. století ji naši předci vysadili na jižní Moravě. Jde o rozložitý, vysoký keř, kvete modře a fialově, který můžete na vlastní oči vidět v okolí Mikulova a Bzence.
Řekové nedají na lékořici dopustit a najdete ji, mimo jiné, v jejich vynikajícím nápoji Ouzo.
Naši dědečkové si kupovali sladké dřevo: ano, tipujete správně, byl to sladký, lahodný pendrek, vyrobený z lékořice.
O lékořici zpívá ve svém slavném hitu Václav Neckář. Přesněji řečeno, rozhodl se, že bude léčit lásku lékořicí…
Nečokoládové cukrovinky
Složení: cukr, glukózo-fruktózový sirup, PŠENIČNÁ (LEPEK) mouka, kukuřičná mouka, melasa, kokos, voda, želatina, PŠENIČNÝ (LEPEK) dekstroza, palmový tuk z udržitelných zdrojů, škrob, lékořicový extrakt 0,6%, kakaový prášek, přírodní aromata, sůl, mono - a diglyceridy masných kyselin, kyseliny: mléčná, jablečná, regulátor kyselosti, mléčnan sodný, emulgátor: E471,potravinářské barvivo: koncentrát ze světlice barvířské, barviva: E160c, E162, E100, E120, E133, E153 kokosový olej, leštící činidlo: E901. beeswax, karnaubský vosk, šelak.
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 08-10 měsíců
Země původu: Holandsko
energetická hodnota: |
1598kj /378kcal |
tuky: | 4,5g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 3,9g |
sacharidy: | 81g |
z toho cukry: | 64g |
bílkoviny: | 2,5g |
sůl: | 0,1g |