„Naše křupavé, mrazem sušené švestky prostě musíte ochutnat!
Chuťově jsou naprosto božské! Jsou navíc čistě přírodní! Neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervanty.
Kousky švestek jsou sušené tzv. lyofilizací, tedy pomocí hlubokého mrazu. Tato výjimečná metoda sušení umožňuje surovině zachovat si téměř všechny živiny, vitamíny a minerály, jako v čerstvém stavu. Lyofilizované švestky se hodí především jako celodenní svačinka naprosto bez výčitek. Vyzkoušejte a posuďte sami!"
Nakupte za:
89 Kč / 35g
Naše křupavé, mrazem sušené švestky prostě musíte ochutnat!
Chuťově jsou naprosto božské!
Jsou navíc čistě přírodní! Neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervanty.
Kousky švestek jsou sušené tzv. lyofilizací, tedy pomocí hlubokého mrazu.
Tato výjimečná metoda sušení umožňuje surovině zachovat si téměř všechny živiny, vitamíny a minerály, jako v čerstvém stavu.
Lyofilizované švestky se hodí především jako celodenní svačinka naprosto bez výčitek.
Vyzkoušejte a posuďte sami!
Sušené švestky potlačují chuť k jídlu. Stačí dát si malou hrst a díky nerozpustné vláknině, která je v nich obsažená, bleskurychle zaženeme hlad. A do takových situací se kvůli uspěchané době dostáváme bohužel stále častěji. Kromě toho si při mlsání sušených švestek dopřejeme v koncentrované podobě i cenné vitamíny, minerály, fytonutrienty a další nenahraditelné přírodní látky.
Dají se výborně skladovat, jsou trvanlivé a hlavně – jejich sladká, lahodná dužina zažene naši touhu mlsat nezdravé pamlsky.
Slivoň švestka: Tak zní oficiální název stromu, kde chutné, tmavě fialové plody dozrávají. Do země je nechal dovézt náš nejslavnější panovník, král Karel IV. Jejich původní domovinou je podle historických záznamů oblast Malé Asie.
Ze švestek se pálí vynikající slivovice, která má hlavně na Moravě svoji nezpochybnitelnou tradici. Stejně tak se z nich připravují i báječná povidla. Věděli jste, že čerstvé švestky, když je natrháme ze stromu, obsahují až 90 % vody?
Možností, jak si na nich pochutnat, je nepřeberné množství. Vegetariáni, vegani a přívrženci alternativních druhů stravování, stejně jako sportovci, je konzumují samotné, jen tak. Výborně chutnají máčené v čokoládě – jakmile je jednou ochutnáte, nebudete chtít přestat.
Když sušené švestky namočíte, můžete je pak použít jako náplň do bramborových knedlíků, přidat je do švestkové omáčky k povidlům, ale hodí se i do nejrůznějších koláčů a moučníků. Nadrobno nakrájené osladí ovesnou kaši, pudink nebo nákyp.
Snad každému televiznímu divákovi se vybaví legendární scéna, kdy horlivý student Hujer obdarovává třídního profesora švestičkami ze své zahrádky. Ano, jde o nestárnoucí českou komedii Marečku, podejte mi pero. Na světě celkem existuje více než 5 000 různých odnoží slivoně. V Anglii má dlouhou tradici švestkový pudink: součástí tohoto národního jídla je sušené ovoce.
Jak poznáte pravou švestku od slívy? Snadno, u švestky jde pecka z dužiny velice dobře vyloupnout. Na některých místech naší země se plodům slivoně říká „kadlátka“, což je upomínka na krále Karla IV., jehož zásluhou se tento ovocný strom začal u nás pěstovat.
Vyschlé plody se našly i při archeologických vykopávkách na území starého Egypta, mrtví je měli uložené v hrobce. A že jsou švestky téměř nepostradatelné, svědčí i známé pořekadlo „Sbalit si svých pět švestek“, což znamená vzít si to nejdůležitější a jít o dům dál.
Sušené ovoce jednodruhové
Složení: lyofilizované švestky 100%
Uporoznění: mrazem sušené ovoce je velice náchylné na vlhkost.
Po otevření sáčku ihned spotřebujte.
Skladujte v suchu a temnu při teplotě do 20°C a vlhkosti 65%.
Minimální trvanlivost: 3 měsíce
Země původu: Srbsko
energetická hodnota: |
1618kj /385kcal |
tuky: | 0,6g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,2g |
sacharidy: | 90g |
z toho cukry: | 60g |
bílkoviny: | 4g |
sůl: | 0g |