„I jádra mandlí jsme obalili do karamelové polevy!
A proč? Protože se typická mandlová chuť ke karamelové polevě skvěle hodí.
Vždy čerstvé! Výsledek posuďte sami!"
Nakupte za:
129 Kč / 250g
I jádra mandlí jsme obalili do karamelové polevy!
A proč?
Protože se typická mandlová chuť ke karamelové polevě skvěle hodí.
Vždy čerstvé!
Výsledek posuďte sami!
Výborné, křupavé mandle můžete chroupat jen tak, kdykoli dostanete chuť, nebo si z nich připravit řadu vynikajících dobrot. Jakmile se do nich pustíte, je velice těžké přestat! Ale nebojte, nejste v tom sami.
Podle historiků si na nich pochutnávali už lidé v pravěku, přesněji řečeno v době bronzové. Dnes je nejčastěji jíme celé, drcené nebo mleté a dají se z nich vykouzlit fantastické moučníky nebo vynikající likér.
Rozhodně nečekejte mohutný, obrovský strom. Jde spíše o rozložitý, hustý keř, který na jaře nádherně kvete a nejčastěji nás okouzlí bílou, světle růžovou až načervenalou barvou. Mandloň si potrpí na teplo, nesnáší velké vlhko, zrovna tak ji decimují zimní mrazy. Není divu, protože pochází ze severní Afriky a Asie.
U nás ji najdete v některých místech jižní Moravy. Na jejich export do světa se specializuje Kalifornie: 80 % lahodných mandlí pochází právě odsud. K dalším zemím, které tyto ořechy pěstují a vyvážejí jinam, patří Austrálie, Chile nebo Španělsko.
Jak bývá pro ořechy typické, jejich velkou část tvoří zdraví prospěšné tuky, v případě mandlí je to zhruba polovina jejich hmotnosti. Současně je lze považovat za vynikající zásobárnu živin.
Pochutnat si můžete na mandlích solených, máčených v čokoládě, obalených v jogurtu, skořici nebo vylepšené dalšími příchutěmi. Objevíte je často ve směsích ořechů, přidávají se do müsli, ale i ovocných salátů. Výborně se kombinují s dalšími přísadami při výrobě smoothies.
Každopádně jsou zcela nepostradatelné při přípravě vánočních pečených a studených moučníků. Jako jednu z ingrediencí je najdete i v řadě receptů, zejména těch, které se specializují na orientální kuchyni.
Kdo chce, aby oříšky byly lépe stravitelné, měl by je spařit horkou vodou a oloupat, což je mimochodem podstata blanšírování. Když necháte mandle namočené přes noc ve vodě, podpoříte tvorbu zdravých, užitečných enzymů.
Zhruba jednu třetinu všech mandlí, které se celoročně spotřebují, snědí obyvatelé Evropské unie. Před nimi se drží už jen Spojené státy.
Složení: poleva s karamelovou příchutí 79% {cukr, částečně ztužený rostlinný tuk [palmový, SÓJOVÝ (plně rafinovaný)], sušená SYROVÁTKA (MLÉKO), kakaový prášek, sušené odstředěné MLÉKO, emulgátor: slunečnicový lecitin; aroma,přírodní vanilkové aroma}, jádra MANDLÍ pražená 20%, lešticí směs (tapiokový škrob, cukr, lešticí látka: šelak; kokosový olej, kyselina: kyselina citronová, konzervant: kyselina sorbová).
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 06-08 měsíců
Země původu: Česká republika
energetická hodnota: |
2463kj /592kcal |
tuky: | 40g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 10g |
sacharidy: | 50g |
z toho cukry: | 43g |
bílkoviny: | 6,4g |
sůl: | 0,5g |