„Mochyně peruánská - PHYSALIS je další superpotravina!
Tyto oranžové bobule mají specifickou sladko-kyselou chuť , obsahují velké množství vitamínu C a měli bychom je jíst především v období chřipek! Jsou navíc 100% naturální! Neobsahují přidaný cukr nebo konzervanty.
Ne nadarmo se jim přezdívá "podklad Inků!"
Nakupte již od:
39 Kč / 50g
Mochyně peruánská - PHYSALIS je další superpotravina!
Tyto oranžové bobule mají specifickou sladko-kyselou chuť , obsahují velké množství vitamínu C
a měli bychom je jíst především v období chřipek!
Jsou navíc 100% naturální! Neobsahují přidaný cukr nebo konzervanty.
Ne nadarmo se jim přezdívá "podklad Inků!
Určitě už jste si v regálech s ovocem a zeleninou všimli zvláštních plodů, které vypadají jako šedozelené lucerničky nebo lampionky. Uvnitř tohoto křehkého obalu připomínajícího papyrus je ukryt plod o velikosti třešně. Jde o exotickou mochyni peruánskou.
Její chuť se dá jen těžko popsat, ale někteří lidí se přiklánějí k tomu, že připomíná mandarinku nebo kiwi. Sladká příchuť je v rovnováze s nakyslou, téměř jako u ananasu. Toto ovoce se také prodává pod latinským názvem Physalis. V každém případě jde o superpotravinu, která má před sebou velkou budoucnost.
Mochyně peruánská není v naší zeměpisné šířce zdaleka tak univerzální ovoce jako jiné druhy, ale rozhodně se nenechá zahanbit, pokud jde o její vynikající složení a pozitivní vliv na zdraví. Můžete si na ní pochutnat, když je syrová, ale výborně chutná i sušená, zvlášť když ji namočíte do karamelu nebo mléčné čokolády.
Přidává se do ovocných a zeleninových salátů, do sladkých dezertů, koktejlů, smoothies nebo jako ozdoba na nejrůznější moučníky.
Už z názvu lze odvodit, že Mochyně peruánská pochází z této jihoamerické republiky, ale první keříky se současně objevily i v Guatemale, Chile, Kolumbii a Venezuele. Indiáni moc dobře věděli, jaké poklady v sobě oranžové plody ukrývají, a tak tuto jednoletou rostlinu hýčkali. Proto se také těmto vynikajícím šťavnatým kuličkám říká „třešně Inků“ nebo „plody Inků“.
Pozor, nepleťte si Mochyni peruánskou s jejími dalšími, příbuznými druhy, které nejsou určeny k jídlu. Z našich zahrad známe všichi sytě usušené oranžové „lampionky“, které dozrávají na podzim a používají se jako atraktivní sušená dekorace.
Indiáni byli přesvědčeni o tom, že pravidelná konzumace mochyně peruánské je zárukou dlouhověkosti. Na závěr dodejme, že celkem botanici napočítali zhruba 100 druhů rostliny Physalis.
energetická hodnota: |
1272kj /304kcal |
tuky: | 5,6g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,5g |
sacharidy: | 43,5g |
z toho cukry: | 34,4g |
bílkoviny: | 6,6g |
sůl: | 0,02g |