Kvalitní hořká čokoláda s oříšky a sušeným ovocem funguje dokonale!
Máme pro Vás hořkou čokoládu z Holandska, Velké Británie i z České republiky. Nabídněte si arašídy, mandle, kešu, lísková jádra, para a vlašská jádra v hořké čokoládě! Najdete zde i takové speciality, jako jsou mandle s CHILLI v hořké čokoládě.
„Nová, upravená receptura tradičního arašídového nugátu. Nově bez palmového oleje.Na nové receptuře jsme si d...
od 129 Kč
skladem
Detail„Máte rádi arašídy? Zkuste je v kombinaci s hořkou čokoládou!Jsou cenově zajímavé a chuťově vynikající!"
99 Kč
skladem
Detail„Mandle v hořké čokoládě jsou jedny z nejoblíbenějších na našem eshopu!Jádra mandlí jsou nejdříve lehce nasuc...
od 39 Kč
skladem
Detail„Jemná, lehce sladká chuť kešu oříšků v kombinaci s hořkou čokoládou je naprostý TOP!Jádra kešu oříšků jsou l...
109 Kčod 39 Kč
skladem
Detail„Naprosto unikátní!Mandle jsme obalili do hořké čokolády a přidali tak akorát chilli! Vznikla tak zcela jedin...
119 Kč
skladem
Detail„Pro všechny milovníky lískáčů představujeme lísková jádra v hořké čokoládě!Lískové oříšky jsou lehce nasucho...
od 45 Kč
skladem
Detail„Spojení vlašských ořechů a hořké čokolády je opravdu unikátní!Vlašské ořechy jako takové neobsahují téměř žá...
od 45 Kč
skladem
Detail„Para v hořké čokoládě jsou velice zajímavé!Byl to risk, ale zkusili jsme to! Vzali jsme tento největší exoti...
129 Kč
skladem
Detail
Pochoutka, kterou milují děti i dospělí na celém světě. Vůbec první čokoláda vznikla ve střední Americe před mnoha sty lety, ještě předtím, než na tuto pevninu dorazili první překvapení Evropané. Dnes existují stovky, možná tisíce nejrůznějších druhů čokolády. My, lidé jsme zkrátka vybíraví a naše mlsné jazýčky rády zkoušejí nové a nové příchutě, varianty a kombinace.
Ale vezměme to popořadě. Nebýt tropického kakaového stromu, tato delikatesa by neexistovala. Nebo alespoň ne v té podobě, jak ji známe. Na stromě rostou kakaové boby, které v sobě skrývají kakaová zrna. A právě tato zrna se praží, melou a upravují tak, aby z nich vznikl prášek zvaný kakao. Ten je základem pro výrobu čokolády, v níž najdeme samozřejmě i takové složky, jako je tuk, cukr, případně další.
K oblíbeným stálicím se řadí čokoláda hořká. A čím se liší od ostatních druhů? Především v tom, že neobsahuje mléčnou složku, ale zato se pyšní vysokým podílem kakaa. To se podepisuje i na její delikátní chuti. Ale byla by chyba domnívat se, že hořká čokoláda je pokaždé stejná, ať si koupíte jakoukoli. Rozdíl najdete hlavně v tom, kolik procent kakaového prášku obsahuje. Za optimální se považuje zhruba 70% podíl. Pochopitelně záleží i na kvalitě kakaových bobů, nebo na tom, jak vydařená byla v tom kterém roce sklizeň v závislosti na počasí.
Milujete sladkosti, ale bojíte se nadváhy a chcete omezit příjem cukru? Máme pro vás skvělý tip. Co takhle dopřát si vynikající sušené ovoce nebo semínka v hořké čokoládě? Možná vás překvapí, jak báječně chutnají třeba exotické datle v hořké čokoládě, obalené skořicí, višně v hořké čokoládě nebo brusinky či goji, opět přelité hořkou čokoládou.
Znalci, kteří se v čokoládách vyznají, se asi nikdy neshodnou na tom, jaká čokoláda je nejlepší a kde se pěstují ty nejkvalitnější kakaové boby. Je to stejné, jako zavést podobnou debatu s milovníky piva o zlatavém moku. Nicméně, k nejslavnějším velmocem, pokud jde o pěstování a export kakaových bobů, patří bez debat Venezuela, Panama, Grenada, Filipíny, Kolumbie, Ekvádor, Bali, Sierra Leone nebo Madagaskar. Podle historických pramenů je kolébkou kakaovníku oblast Amazonie, a jako první ji začali pěstovat Mexičané.
Výrobci si neustále lámou hlavu, jak nám osladit život. A proto si můžeme pochutnat i na hořké čokoládě, k níž se přidávají nadrobno zpracované pistáciové oříšky, datle, mandle, granátové jablko, pomeranč, křupavý karamel, kokos, ananas, černý rybíz, arašídy nebo další dobroty. Pikantní, rafinované chuti se naopak docílí díky jemné mořské soli, namletému zázvoru, ostrému chilli nebo špetičce mletého pepře.
Ve středověku existovaly země, kde se neplatilo pouze zlatem, ale používala se i jiná, méně obvyklá platidla. Například kakaové boby byly ve Střední Americe svého času natolik ceněné, že vytlačily v některých místech i drahé kovy.
Za zajímavost lze považovat skutečnost, že plody rostou přímo na kmeni.
Dnes najdeme 70 % světových plantáží v zemích západní Afriky.