Nakupte za:
139 Kč / 200g
Milujete pekanové ořechy? Tak to je musíte ochutnat i pražené a obalené do karamelu s vanilkovou příchutí!
Nenapodobitelná máslová, sladká chuť pekanových oříšků si s karamelem prostě rozumí.
A co si o této kombinaci chutí myslíte vy?
Z nutričního hlediska jsou velmi ceněné, protože navzdory své velikosti obsahují pestrou škálu vitamínů, minerálů, stopových prvků a cenných fytonutrientů, tedy důležitých přírodních látek.
Ořechovec pekanový tvoří menší či větší plantáže na jihu Severní Ameriky a v Mexiku. Roste sice rychle, ale na první sklizeň ořechů se často musí počkat i dvacet let. Domorodci, kteří kdysi v této oblasti žili, uměli perfektně zužitkovat prakticky celý strom.
Botanikům se podařilo vyšlechtit zhruba 500 kultivarů, které se od sebe výrazně liší. Mnohé odrůdy jsou díky tomu odolné vůči nemocem, parazitům, škůdcům, nepřízni počasí nebo klimatickým výkyvům.
Ořechovec potřebuje hodně slunce. Na jeho semenech, listech a větvičkách si pochutnává nejen pralesní ptactvo, ale i hladové vačice, veverky, mýval a další menší druhy savců.
V americkém státě Texas se ořechovec pekanový stal národním stromem. Z botanického hlediska lze na plody tohoto monumentálního, košatého stromu pohlížet jako na skořápkové ovoce. Do Evropy se ořechovec dostal relativně pozdě, a to až v 16. století. Podle dochovaných historických pramenů ořechy poprvé ochutnali španělští mořeplavci. Jeden strom dokáže za rok vyplodit cca 200 až 450 kg lahodných plodů.
Skořápkové plody
Složení: PEKANOVÁ jádra 65%, karamelizovaný cukr 34%, vanilková příchuť <1%.
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Minimální trvanlivost: 10 měsíců
Země původu: Řecko
energetická hodnota: |
2325kj/556kcal |
tuky: | 36g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 3g |
sacharidy: | 53g |
z toho cukry: | 49g |
bílkoviny: | 5,5g |
sůl: | 0,11g |