Naturální piniové neboli cedrové oříšky jsou vzácná semínka borovice se slabou pryskyřičnou příchutí. Jejich nezaměnitelná krémovo-nasládlá chuť vyniká především při upražení a neodmyslitelně patří do italské kuchyně. Vyrábí se z nich tradiční bazalkové pesto, ale přidává se i do dalších italských pokrmů.
Nakupte již od:
89 Kč / 50g
Piniové oříšky ve skutečnosti nepatří mezi ořechy ale semínka.
Pinie mají vysoký obsah tuků (68 g ve 100 g), ale z velké části se jedná o polynenasycené mastné kyseliny, které jsou považované za „zdravé tuky“. Piniové ořechy jsou také zdrojem kvalitních bílkovin (13,7 g ve 100 g) a jsou používány v receptech na nízkosacharidovou (low-carb) a bezlepkovou dietu.
Jsou také zdrojem hořčíku (251 mg ve 100 g) a vitamínu E (9,33 mg ve 100 g). Ze 100 g piniových oříšků získáte 62 % doporučené denní dávky vitaminu E. Získáte z nich ale také mangan, draslík, zinek a selen. Piniové ořechy jsou přirozenou zásobárnou, cholinu, betainu, luteinu, betakarotenu, kyseliny listové, ale i vitamínu A, B2, B3, B6, vitamínu C a K.
Piniové ořechy si ve své kuchyni oblíbili hlavně temperamentní Italové. Ti moc dobře vědí, po jaké delikatese sáhnout, když chtějí připravit skutečně fantastický pokrm. Podle gurmánů se pravé italské pesto bez těchto oříšků neobejde. Pro zvýraznění chuti a aroma je doporučujeme opražit
Výborné jsou samozřejmě i samotné, jejich sladká chuť vás okamžitě dostane a dá se říci, že jsou návykové. Vylepšíte jimi nejrůznější moučníky, dezerty, záviny, sladké rolády, ale i mnohé asijské dobroty a saláty. Piňolky, jak se těmto malým, hladkým, bílým oříškům také říká, mají po celém světě stamiliony fanoušků.
Ořechy dozrávají na borovici pinie, které se nejlépe daří v oblasti Středomoří, kde je slunečné počasí, teplo, prohřátá zemina, srážek tak akorát a mrazy víceméně žádné. Tento jehličnan vypadá jinak, než jak jsme u borovice zvyklí: vysoký, holý kmen a rozložitá, široká koruna.
Na rozdíl od ostatních stromů, které nabízejí ořechy, jich není tolik, a proto jsou piňolky poměrně vzácné. Borovice postupně zdomácněla i na severu a jihu Afriky nebo v Austrálii. Semínka borovice se mohou jíst syrová nebo pražená.
Každou dodávku pečlivě ochutnáváme a kontrolujeme. Nejčastěji máme piniové oříšky z Číny a Ruska. Zemi původu mění podle času a kvality sklizně.
energetická hodnota: |
2816kj /673kcal |
tuky: | 68,4g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 4,9g |
sacharidy: | 13,1g |
z toho cukry: | 3,6g |
bílkoviny: | 13,7g |
sůl: | <0,01g |