Víte, co je to karob? Přeci tzv. svatojánský chléb, kterým můžeme nahradit kakao.
Karob je navíc méně tučný a obsahuje významné množsví vlákniny, stopových prvků a vitamínů. Nenechte se ale mýlit! Karob je chuťově vynikající! Proto ho milují i ti, kteří zároveň mohou i normální čokoládu obsahující kakaový prášek. Vyberte si z několika druhů karobových produktů. Najdete zde: arašídy, mandle, kešu, lísková jádra a para jádra v karobové polevě. Máte raději sušené ovoce? Vyzkoušejte banán chips, brusinky, rozinky a třešně v karobu. Máme dokonce i slunečnicová semínka obalená do karobové polevy. Chcete ochutnat více druhů najednou? Právě pro Vás je zde pestrá karobová směs ořechů a sušeného ovoce!
„Milujete arašídy? Zkuste je i v exotické karobové polevě!Karob, známý také jako svatojánský chléb, ocení vši...
99 Kč
skladem
Detail„Jádra mandlí jsme obalili do exotické karobové polevy!Nevíte, co je vlastně karob? Karob, známý také jako sv...
99 Kč
skladem
Detail„Jádra kešu oříšků obalená do karobové polevy? Hotový luxus!Karob, známý také jako svatojánský chléb, ocení v...
109 Kč99 Kč
skladem
Detail„Jádra lískových oříšků v exotické karobové polevě!Tato kombinace je vynikající! Karob, známý také jako svato...
109 Kč
skladem
Detail„Para jádra v karobu, to je opravdu exotická pochoutka!Karob, známý také jako svatojánský chléb, ocení všichn...
129 Kč
skladem
Detail„Milujete karob? Tak speciálně pro Vás jsme namíchali pestrý mix oříšků a sušeného ovoce, obalených do lahodn...
149 Kč
skladem
Detail„I semínka slunečnice jsme obalili do karobové polevy!Karob, známý také jako svatojánský chléb, ocení všichni...
89 Kč
skladem
Detail„Banán chips v karobu je vynikající pochoutka, která se hodí během celého dne.Je to exotická svačinka, která ...
99 Kč
skladem
Detail„Co takhle obalit americké brusinky do exotické karobové polevy?Chuť brusinek a karobu je vynikající! Proto t...
99 Kč
skladem
Detail„Slaďoučké třešně si skvěle rozumí s unikátní chutí karobové polevy!Karob, známý také jako svatojánský chléb,...
99 Kč
skladem
Detail„Rozinky v karobové polevě?Ano, i takovou kombinaci chutí máme! Karob, známý také jako svatojánský chléb, oce...
99 Kč
skladem
Detail„Ovocná pochoutka z jablečné dřeně, máčená do karobové polevy!Takové jsou naše jablečné trubičky v karobu. Tr...
od 79 Kč
skladem
Detail„Milujete karob? Zkuste naši karobovou tyčinku! Karob je exotická pochoutka, kterou ocení především ti, kteří...
22 Kč
skladem
Detail
Pokud vám kakaový prášek, z něhož se vyrábí čokoláda, z jakéhokoliv důvodu nepřirostl k srdci, nezoufejte. Existuje velice důstojná a chutná náhražka, které se říká karob. Možná ji znáte pod názvem svatojánský chléb – to proto, že si na něm údajně pochutnával svatý Jan Křtitel.
Karob se nejčastěji používá místo kakaa při přípravě zákusků a moučníků. Vyznavači sladkých svačinek si ale zamilovali i sušené ovoce nebo oříšky, obalené ve vynikající čokoládě z karobu.
Jde o plody rozložitého, stálezeleného stromu, který se jmenuje rohovník obecný. Na vlastní oči ho můžete vidět v oblasti Středomoří, ale také v Mexiku nebo v západní části Spojených států. A právě jeho plody se nazývají karob. Respektive jde o zrna, uložená v lusku, který je dlouhý až 30 centimetrů. Lusky jsou nejprve zelené, ale postupně na stromě usychají a hnědnou, a teprve potom se sklízejí.
Neobsahuje žádné psychoaktivní látky, jako je třeba kofein nebo theobromin. Je vynikající alternativou pro lidi, kteří trpí alergií na lepek, sóju nebo laktózu.
K jeho plusům patří vysoký obsah zdraví prospěšné vlákniny, vitamínů, stopových prvků a minerálů. Dobroty s karobem jsou sladké, a to díky glukóze a fruktóze, takže nejen že tento prášek nahradí klasické kakao, ale pamlsky už není nutné doslazovat. Oproti klasické čokoládě přitom karob obsahuje méně tuku, což může spousta lidí považovat za další velkou výhodu.
Kromě karobové mouky či karobového prášku, který supluje kakao, se v potravinářském průmyslu používá i takzvaná karobová guma. Ta funguje především jako zahušťovadlo, emulgátor nebo stabilizátor a nese výrobní označení E410.
Díky karobu přežil krušné časy v poušti svatý Jan Křtitel. Proto tyto plody nesou název svatojánský chléb.
Specialistou na pěstování a zpracování karobu se stal Kypr.
A perlička na závěr: víte, jak vzniklo slovo karát, které slouží k označení ryzosti šperků? Semena karobu mají prakticky naprosto shodnou hmotnost, a proto se kdysi používala k vážení. Z arabského názvu pro karobové semeno tak vzniklo označení pro váhovou jednotku. Nejčastěji se tato miniaturní závažíčka používala k vážení drahých kamenů a drahých kovů, a tak se ze slova karob zrodilo postupem času slovo karát, které v našem slovníku zůstalo dodnes.