Již 22 let na trhu

Rychlá expedice
po celé ČR

Doprava ZDARMA
od 1500 Kč

Nejširší nabídka
suchých plodů v ČR

Dárky ke každé
objednávce

Quinoa ČERVENÁ

„Matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe.
Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. Je velice bohatá na proteiny a obsahuje dokonce 2x více vlákniny než ostatní běžné obiloviny. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže. Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Překvapivě obě dvě kombinace se ke quinoe hodí.
A jak se vlastně quinoa připravuje? Podobně jako rýže. Smíchejte quinou s vodou (přibližně 1 hrnek quinoy s 3 hrnky vody). Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte 15 až 20 minut vařit. To, že je quinoa hotová poznáte tak, že jednotlivá zrníčka "vystrčí malé ocásky". My osobně máme nejraději quinou ochucenou citronovou šťávou a zamíchanou do zeleninového salátu. A vy?"

Čti více

Nakupte již od:

47 Kč / 200g

Vyberte si konkrétní balení produktu:

200g (235 Kč/1 kg) Původní cena 52 Kč

skladem,

500g (170 Kč/1 kg) Původní cena 98 Kč

skladem,

Hmotnost:Přepočet ceny/kg:Dostupnost:Původní cena: Vaše cena (s DPH): Počet :Nákup:

200g

(235 Kč/1 kg)

přepočet na kg

skladem

52 Kč

47 Kč

Do košíku

500g

(170 Kč/1 kg)

přepočet na kg

skladem

98 Kč

85 Kč

Do košíku

Popis produktu

Matka všech zrn!
Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe.
Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková.
Je velice bohatá na proteiny a obsahuje dokonce 2x více vlákniny než ostatní běžné obiloviny.

V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže.
Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Překvapivě obě dvě kombinace se ke quinoe hodí.

A jak se vlastně quinoa připravuje?
Podobně jako rýže. Smíchejte quinou s vodou (přibližně 1 hrnek quinoy s 3 hrnky vody). Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte 15 až 20 minut vařit.
To, že je quinoa hotová poznáte tak, že jednotlivá zrníčka "vystrčí malé ocásky".
My osobně máme nejraději quinou ochucenou citronovou šťávou a zamíchanou do zeleninového salátu. A vy?

Vše o Quinoe:

Možná jste se s tímto neobvyklým názvem setkali relativně nedávno a tápete, co je to za semínka, jak se jedí a k čemu jsou dobrá. Výborně, pusťme se do toho!

Quinoa, v původním překladu „matka zrn“, je opředena mnoha zajímavostmi. Říká se jí také Merlík čilský a v Americe ji znají déle než 5 000 let. I my, Evropané, konečně přicházíme této atraktivní superpotravině na chuť.

Tato nutriční bomba chutná nasladko i naslano a její využití v kuchyni je velmi pestré. Odborníci přes nutriční výživu ji doporučují zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin.

A co že to ta quinoa vlastně je?

  1. Jde o bezlepkovou obilovinu (přesněji řečeno, jedná se o pseudoobilovinu) - dobrá alternativa pro každého, komu nedělá dobře lepek
  2. Obsahuje 2x více vlákniny ve srovnání s klasickými obilovinami
  3. Výhodou je nízký glykemický index, takže quinoa zasytí na delší dobu
  4. Je lehce stravitelná
  5. Najdeme v ní veškeré esenciální aminokyseliny a důležité proteiny
  6. Z minerálů je to především hořčík, vápník, draslík, měď, mangan, zinek, sodík, z vitamínů E a B3

Copak je to za rostlinu?

Merlík čilský dorůstá do výšky 1 až 2 metrů. Botanikům se podařilo vyšlechtit obrovské množství kultivarů, takže rostlina je co do své podoby hodně proměnlivá. Dobře se jí daří ve vyšších polohách, najdeme ji zejména v oblasti jihoamerických And. Z pěstování Merlíku čilského těží kromě Chile i hornatá Bolívie. V poslední době je o quinou obrovský zájem hlavně v Evropě, takže poptávku se snaží uspokojit i další země, jako třeba Peru, Ekvádor nebo Kolumbie.

Drobná zrníčka jsou nejčastěji bílá, červená nebo hnědá. Světlá mají nejjemnější chuť a hodí se pro každého, kdo s quinoou teprve začíná.

S quinoou v kuchyni

Rada nad zlato: Abyste se zbavili hořkých saponinů, které mohou někomu vadit, quinou pořádně propláchněte pod tekoucí vodou nebo ji nechte přes noc namočenou a ráno vodu vyměňte.

Quinoa se dá připravit na mnoho způsobů. Každý den můžete neznalým hostům servírovat různé lahůdky, aniž by poznali, že jste pokaždé sáhli po Merlíku čilském.

Nejčastěji se připravuje jako příloha místo rýže, hodí se k zahuštění polévek a omáček, vykouzlíte z ní báječnou kaši a přidejte ji i do oblíbeného smoothie. Když zrníčka pomelete, získáte bezlepkovou mouku. Quinoa báječně chutná v rizotu a dalších zapečených pokrmech.

Pár drobností na závěr

Quinoa umí překvapit. Roste u rovníku, ale i v mírném pásmu, a narazíte na ni dokonce v nadmořské výšce okolo 4 000 metrů. Za příznivých podmínek semínka Merlíku čilského vyklíčí hned druhý den po sklizni, neznají totiž období vegetačního klidu. Pokud dlouho prší v době, kdy rostlina plodí, je to zlé. Déšť smyje saponiny, které na povrchu chrání semínka před mlsnými zobáky ptáků. Na semínkách si pak během chvilky pochutnají celá hejna nenasytného ptactva.

Specifikace produktu:

Olejnatá semena
Složení: quinoa červená (Merlík chilský) 100%

Minimální trvanlivost: 10-12 měsíců
Země původu: Bolívie / Peru

Výživové údaje:

Výživové údaje/100g: 

  energetická  
  hodnota:
 1615kj /382kcal   
  tuky:  6,0g
  z toho nasycené   mastné kyseliny:  0,8g
  sacharidy:  64,1g
  z toho cukry:  0g
  bílkoviny:  14,1g
  sůl:  <0,012g

Hodnocení zákazníky

Zboží nebylo zatím hodnoceno.

Přidat hodnoceni