„Zrníčka sezamu jsou v naší kuchyní nepostradatelné!
I když jsou to semínka, mají jemnou oříškovou chuť. Ta se ještě víc zvýrazní, když semínka upražíme. V Asii se sezam odjakživa používá i jako nejčastější "koření". Zkuste s nimi posypat Vaše oblíbené domácí pečivo, vytvořit si domácí sezamové máslo nebo vynikající sezamovou pastu tahini - skvěle se s ní ochutí jakékoliv jídlo!"
Nakupte již od:
29 Kč / 100g
Trio minerálů, a to vápník, hořčík a fosfor, činí ze sezamového semínka nekorunovaného krále ve své kategorii. Jde o plod Sezamu indického, který kromě této asijské země roste i na mnoha dalších místech.
Když tato titěrná semínka držíte v dlani, jen těžko lze uvěřit tomu, jak prospěšná mohou být pro naše zdraví. Přitom je to jedno z nejstarších a nejpoužívanějších koření na světě.
Největší podíl tvoří zdravé tuky omega 3 a omega 6. Ve 100 gramech je jich celkem 38 gramů. Dále následují sacharidy s 23 gramy, bílkoviny, to je 19 gramů, vláknina má 16 gramů.
Sezamová semínka se doslova ztratí v řadě běžných pokrmů, ať jde o těstoviny, omáčky, polévky, kaše, cereální směsi. Přisypejte je do jogurtu, použijte je při pečení masa nebo chleba, hodí se do jakéhokoli receptu z rýže. Vylepšete jimi i tradiční sushi.
Klidně je můžete uzobávat jen tak – opražíte-li je na pánvi, zvýrazníte jejich báječnou oříškovou chuť. Sezamové mléko, připravené ze semínek a vody, osvěží a doplní vápník ve vašem organismu.
V některých zemích připravují sezamové máslo nebo pastu Tahini. Ani sladká orientální pochoutka chalva se bez semínek neobejde. Mimochodem, chalva výborně zasytí, proto si ji přibalte s sebou, až půjdete na výlet.
Máte-li doma med, zkuste si tuto dobrotu připravit sami. Určitě ochutnejte i vynikající pamlsek baklava, kam se sezamové semínko také přidává. Zdravý sezamový olej zjemní chuť salátů, dresinků a orientálních pokrmů.
Sezam indický se pěstuje hlavně v Indii, Súdánu, Ugandě, Etiopii, Barmě a Číně. Ze starých arabských pohádek známe kouzelné zaklínadlo „Sezame, otevři se“, které otevírá vchod do jeskyně plné pokladů. I z toho je zřejmé, jak vysoce ceněná tato rostlina byla a jaký význam jí lidé už před mnoha sty lety připisovali.
energetická hodnota: |
2399kj /573kcal |
tuky: | 49,7g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 7g |
sacharidy: | 23,5g |
z toho cukry: | 0,3g |
bílkoviny: | 17,7g |
sůl: | <0,2g |