„Spojení vlašských ořechů a hořké čokolády je opravdu unikátní!
Vlašské ořechy jako takové neobsahují téměř žádný cholesterol, jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů a jejich chuť s hořkou čokoládou prostě funguje!"
Nakupte již od:
45 Kč / 80g
Spojení vlašských ořechů a hořké čokolády je opravdu unikátní!
Vlašské ořechy jako takové neobsahují téměř žádný cholesterol, jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů a jejich chuť s hořkou čokoládou prostě funguje!
Vlašská jádra jsou výživná, skvěle chutnají a vděčíme jim za to, že lidstvo nevyhynulo. Naši prapředci si na nich pochutnávali již před mnoha tisíci lety – a protože vlašské ořechy jsou vynikající zásobárnou vitamínů, minerálů a zdravých tuků, pomohly lidem přežít kruté zimy a zahnat hlad.
Dnes je mlsáme buď samotné nebo si je dopřáváme díky vánočnímu cukroví. Pro spoustu hospodyněk na celém světě se vlašská jádra stala naprosto nepostradatelnou ingrediencí při pečení nejrůznějších moučníků. Bez vlašských ořechů by to už prostě nešlo.
Ořešák královský výborně prosperuje i v našich končinách. Jde o poměrně odolnou dřevinu, které stačí dostatek světla a vláhy, neublíží jí ani mrazy.
Je fantastické, když si uvědomíme, jak dlouho už na této planetě ořešák roste. Vědci se shodují na tom, že v jeho stínu sedávali už naši prapředci v neolitu, tedy mladší době kamenné, která se datuje do období 8 000 až 5 000 let před naším letopočtem.
Jsou zdravé, lehko stravitelné a dodají tělu naprosto zásadní vitamíny a minerály.
I když sladké dezerty a moučníky tvoří alfu a omegu ve využití vlašských ořechů, lisuje se z nich také výtečný olej. Zapomenout nesmíme ani na úžasný likér tmavě hnědé barvy, takzvanou ořechovku. Výborně si pochutnáte i na vlašských ořeších naložených v medu.
Kdo je rád chroupá jen tak, má na výběr. Buď si dopřeje ořechy natural, nebo obalené v hořké čokoládě, v mléčné polevě či ochucené skořicí a čokoládou.
Ořechy se začínají tvořit ještě předtím, než se na větvích objeví listy. Sklízejí se ale až na konci prázdnin nebo v průběhu září. Pokud si je chcete sami natrhat, používejte raději rukavice, ořešákové silice zbarví pokožku dohněda.
Ořešák královský patří mezi nejčastěji pěstované dřeviny na světě. V některých kulturách se vlašské ořechy staly symbolem plodnosti. Řadě z nás zase jejich tvar a zvrásněný povrch připomínají lidský mozek.
energetická hodnota: |
2411kj /580kcal |
tuky: | 40g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 16g |
sacharidy: | 45g |
z toho cukry: | 39g |
bílkoviny: | 6,8g |
sůl: | 0,1g |