„Plátky zázvoru jemně posypané cukrem jsou vynikající sladko-pikantní svačinkou!
Zázvor bychom měli jíst ve zvýšené míře především v období chřipek. Také nás příjemně zahřeje ať už jsme kdekoliv. Nenajdete v něm téměř žádný tuk, takže ho můžete jíst bez výčitek. Navíc obsahuje velké množství vlákniny, dále také vitamíny A, B1, B2, C a E.
A jak se vlastně tato pochoutka vyrábí? Kořen zázvoru se vaří tak dlouho, dokud nepřestane být tuhý a je příjemný na skus.
Poté se lehce obalí v krystalovém cukru. Ta kombinace pikantní chuti zázvoru a trochu sladkého prostě funguje!"
Nakupte již od:
39 Kč / 100g
Plátky zázvoru jemně posypané cukrem jsou vynikající sladko-pikantní svačinkou!
Zázvor bychom měli jíst ve zvýšené míře především v období chřipek.
Také nás příjemně zahřeje ať už jsme kdekoliv. Nenajdete v něm téměř žádný tuk, takže ho můžete jíst bez výčitek.
Navíc obsahuje velké množství vlákniny, dále také vitamíny A, B1, B2, C a E.
A jak se vlastně tato pochoutka vyrábí? Kořen zázvoru se vaří tak dlouho, dokud nepřestane být tuhý a je příjemný na skus.
Poté se lehce obalí v krystalovém cukru.
Ta kombinace pikantní chuti zázvoru a trochu sladkého prostě funguje!
Už sám název, zázvor lékařský, napovídá, že bychom ho neměli míjet jen tak bez povšimnutí. Oddénky sice nevypadají na první pohled nijak atraktivně, ale o to zajímavější je jejich obsah. Světle žlutá, tužší dužina nabízí spoustu vitamínů, minerálů a další přírodní esence. Ale vezměme to popořadě.
Asijská kuchyně by bez zázvoru nikdy nebyla tím, čím je. Je vynikající v nejrůznějších kořenicích směsích. Jeho nezaměnitelnou, mírně štiplavou chuť umí milovníci dobrého jídla ocenit. V orientálním koření kari nesmí kvalitní sušený zázvor chybět. Pikantní, lehce citronová příchuť zázvoru se báječně hodí k masu, rybám, zvěřině a do omáček.
Fantasticky chutná i ve vánočním cukroví. Najdete ho také v nejrůznějších sušenkách a perníčcích. Někdo si špetku sušeného zázvoru přidává do ovocných marmelád a džemů. Během plískanic si z něj můžete připravit vynikající čaj, který vás příjemně prohřeje.
Velkou výhodou je, že sušený zázvor můžete bez obav skladovat i několik měsíců, aniž by se to negativně projevilo na jeho chuti a kvalitě.
Jde o jedno z nejstarších koření na světě. Pochází z Číny, odkud se přesunul do Indie, a tady, před třemi tisíci let, se začal psát jeho unikátní příběh. V Evropě jsme kouzlo zázvoru objevili zhruba až v 11. století. Daří se mu dobře v tropických oblastech a na jeho pěstování se specializují karibské země, především pak ostrovní stát Jamajka. K dostání je dnes i zázvorové pivo, zázvorová marmeláda nebo zázvorová limonáda. Někteří lidé si sušený zázvor dokonce berou s sebou, pokud je čeká dlouhá cesta a špatně snášejí cestování: v tom případě jim prokáže užitečnou službu.
energetická hodnota: |
1453kj /347kcal |
tuky: | 5,9g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 1,9g |
sacharidy: | 70,8g |
z toho cukry: | 34g |
bílkoviny: | 9,1g |
sůl: | <0,03g |