Zpátky na blog
Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto
Vytisknout recept
5 z 1 hlasu

Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto

Jednoduchý a rychlý recept na tažený štrúdl, který zvládne připravit každý. Ideální recept na jablečný závin, který zvládnete připravit i po náročném pracovním dni.
Doba přípravy30 minutes
Doba vaření30 minutes
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká, rakouská
Klíčové slovo: jablečný závin, sladký štrúdl, štrúdl, tažený štrúdl

Ingredience

Těsto

  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 50-100 ml vody dle potřeby
  • 2 PL oleje
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1 velké vejce
  • 1 Špetka soli
  • 50 g rozpuštěného másla

Náplň

Na potření a posypání

Postup

  • Mouku prosijte, přidejte máslo, olej, citronovou šťávu, vejce, sůl a postupně přidávejte vodu, aby vzniklo měkké, nelepivé těsto. Nechte těsto odpočívat v lednici.
  • Připravte si náplň: Nastrouhejte jablka a zbavte je přebytečné tekutiny, smíchejte s rozinkami, nasekanými ořechy a skořicí.
  • Rozválejte polovinu těsta na tenký obdélník, poklaďte náplní a zalijte rozehřátým máslem. Stejně postupujte s druhou polovinou těsta.
  • Přeneste štrúdl na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypte mandlemi.
  • Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 25–30 minut (nebo dle tloušťky těsta a typu trouby až 50 minut).
  • Podávejte teplý, posypaný moučkovým cukrem nebo se šlehačkou.