Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto
Jednoduchý a rychlý recept na tažený štrúdl, který zvládne připravit každý. Ideální recept na jablečný závin, který zvládnete připravit i po náročném pracovním dni.
Mouku prosijte, přidejte máslo, olej, citronovou šťávu, vejce, sůl a postupně přidávejte vodu, aby vzniklo měkké, nelepivé těsto. Nechte těsto odpočívat v lednici.
Připravte si náplň: Nastrouhejte jablka a zbavte je přebytečné tekutiny, smíchejte s rozinkami, nasekanými ořechy a skořicí.
Rozválejte polovinu těsta na tenký obdélník, poklaďte náplní a zalijte rozehřátým máslem. Stejně postupujte s druhou polovinou těsta.
Přeneste štrúdl na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypte mandlemi.
Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 25–30 minut (nebo dle tloušťky těsta a typu trouby až 50 minut).
Podávejte teplý, posypaný moučkovým cukrem nebo se šlehačkou.