Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto

Jablečný štrúdl patří mezi nejoblíbenější české i rakouské dezerty a není se čemu divit. Kombinace tenkého těsta, šťavnaté náplně z jablek, dokonalá vůně skořice kombinovaná s rozinkami a ořechy je jednoduchá a zároveň naprosto dokonalá. Dneska jsme si pro vás připravili recept na babiččin domácí tažený štrúdl, který zvládne úplně každý.

Kde se vzal tažený jablečný štrúdl: Historie

Tažený jablečný štrúdl, představující luxusní a jednoduché těsto, je populární v Praze i Vídni, ale věděli jste, že historie štrúdlu sahá až do Maďarska?

Přesně tak. Tažený štrúdl se k nám sice dostal z Vídně, ale jeho kořeny sahají k tureckému obléhání Maďarska. Maďaři se tehdy naučili připravovat toto téměř průhledné těsto, bohaté na lepek a smíchané s teplou vodou, které se dá snadno tvarovat a plnit.

Zatímco křižáci bojovali s Turky, Maďaři se naučili připravovat tenké, téměř průhledné těsto, které lze snadno plnit a péct na sladko i na slano. Základem byla vždy kvalitní mouka s vysokým obsahem lepku, která smícháním s teplou vodou nabobtná a potom, co ho necháte odpočinout, tak se dá snadno vyválet a vytahat do tenoučké placky.

Sleva na kešu

První recept byl zaznamenán v roce 1696 a je známo, že v 18. století ho podávala Marie Terezie jako dezert svým hostům. Díky tomu se stal skutečně luxusním a noblesním zákuskem.

Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto
Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto

Z čeho se dělá těsto na jablečný tažený štrúdl

Příprava luxusního těsta na štrúdl začíná výběrem kvalitních surovin. Už jsme zmínili, že je stěžejní používat kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku, vhodná je tedy hladká pšeničná mouka, která tvoří základ pro tažené těsto.

Pro dosažení optimální konzistence těsta na jablečný štrúdl se k mouce přidává voda, množství se upravuje podle potřeby. Je důležité s ingrediencemi pracovat dle potřeby těsta a nikoliv slepě následovat recept. Každá mouka totiž saje trošku jinak.

100 Kč sleva na první objednávku

Do těsta se přidává i olej, rozpuštěné máslo a citronová šťáva, díky tomu budete mít těsto pružné a svěží. Jako pojivo se používá vejce, díky tomu vám bude těsto držet. Všichni moc dobře víme, že sůl je nad zlato a tak nezapomeňte těsto i trochu osolit.

Skladem 49 Kč
Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 32 Kč
Mandlové lupínky se skvěle hodí na dozdobení štrúdlu.
Skladem 199 Kč
Skořice je základem jablečné náplně do domácího taženého štrúdlu

Mohlo by vás zajímat: 19 tipů, čím nahradit vejce při pečení, vaření, obalování a na potření

Jak na dokonalou náplň na tažený jablečný štrúdl

Srdcem štrúdlu je jablečná náplň. Jablka, mohou být nakrájená nebo nastrouhaná, by měla být šťavnatá. Někdo je má rád sladké, jiní volí spíše kyselejší odrůdy.

My jsme spíše na té druhé straně. Můžete je dochutit skořicí, cukrem, kapkou rumu nebo citronovou šťávou. Doporučujeme do štrúdlu dát i ořechy, nejlepší jsou vlašské ořechy, pekanové ořechy nebo mandle. Ořechy je samozřejmě dobré nasekat a pro ještě lepší chuť je můžete i opražit.

Pokud chcete být opravdový gurmáni, potřete těsto rozehřátým máslem, než na něj začnete skládat náplň.

Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto
Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto

Jak nepokazit těsto na tažený jablečný štrúdl

Klíčem k dokonalému štrúdlu je dokonale tenoučké a křehké těsto. Jablka těsto drží pohromadě a dodávají mu vláčnost. Pro dosažení dokonalosti je důležité těsto dobře propracovat a nechat ho dostatečně odpočinout – ideálně přes noc. Těsto uložené v lednici v olejem vymazané misce nebo mezi dvěma olejem vymazanými hlubokými talíři zamezí jeho vysychání.

Před vyválením a tažením je dobré těsto nechat dojít na pokojovou teplotu, pokud jste ho předtím skladovali v ledničce. Těsto na jablečný štrúdl by mělo být vyválené a poté pečlivě vytahováno, mělo by být tenké jako papír. Pro lepší „tažnost“ těsta někteří přidávají ocet nebo jako my špetku soli a vejce pro větší stabilitu.

Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto

Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto

Jednoduchý a rychlý recept na tažený štrúdl, který zvládne připravit každý. Ideální recept na jablečný závin, který zvládnete připravit i po náročném pracovním dni.
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 30 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká, rakouská

Ingredience
  

Těsto

  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 50-100 ml vody dle potřeby
  • 2 PL oleje
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1 velké vejce
  • 1 Špetka soli
  • 50 g rozpuštěného másla

Náplň

Na potření a posypání

Postup
 

  • Mouku prosijte, přidejte máslo, olej, citronovou šťávu, vejce, sůl a postupně přidávejte vodu, aby vzniklo měkké, nelepivé těsto. Nechte těsto odpočívat v lednici.
  • Připravte si náplň: Nastrouhejte jablka a zbavte je přebytečné tekutiny, smíchejte s rozinkami, nasekanými ořechy a skořicí.
  • Rozválejte polovinu těsta na tenký obdélník, poklaďte náplní a zalijte rozehřátým máslem. Stejně postupujte s druhou polovinou těsta.
  • Přeneste štrúdl na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypte mandlemi.
  • Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 25–30 minut (nebo dle tloušťky těsta a typu trouby až 50 minut).
  • Podávejte teplý, posypaný moučkovým cukrem nebo se šlehačkou.
Klíčové slovo jablečný závin, sladký štrúdl, štrúdl, tažený štrúdl
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Často kladené otázky

Jak dlouho se peče tažený jablečný štrúdl?

Jablečný štrúdl se peče zpravidla 20-30 minut, záleží ale na tloušťce těsta. Někdy se peče i padesát minut.

Na kolik stupňů se peče štrúdl?

 Jablečný štrúdl se peče v troubě na 200 °C.

Je štrúdl dietní?

Ano, pokud uděláte opravdu tenké těsto a nebudete doslazovat náplň, může být považován za dietní.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1