Zpátky na blog
+ servings

Dubajská čokoláda

Dubajská čokoláda, kterou v roce 2021 vymyslela britsko-egyptská podnikatelka Sarah Hamouda, se letos stala virálním hitem na sociálních sítích. Jedná se o čokoládu s jedinečnou pistáciovou náplní a křupavým těstem kataifi. A my pro vás máme podrobný návod, jak si tento sladký luxus můžete připravit i doma.
Doba přípravy30 minutes
Doba vaření30 minutes
Course: Dezert
Servings: 1

Equipment

  • Silikonová forma
  • Větší pánev
  • Kastrůlek
  • Stěrka
  • Štěteček

Ingredience

  • 150 g těsta kataifi
  • 60 g másla
  • 360 g pistáciového krému
  • 20 g sezamové pasty tahini
  • špetka soli
  • 500 g kvalitní čokolády hořké, mléčné nebo jejich kombinace,
  • volitelně: jedlé barvy zlaté třpytky nebo zlatý prášek na ozdobu.

Postup

Příprava křupavé náplně

  • Těsto kataifi natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky.
  • Ve větší pánvi rozehřejte máslo.
  • Přidejte natrhané těsto a za stálého míchání ho opékejte 5-10 minut, dokud nezíská zlatavou barvu (důkladné opečení zajistí tu křupavost).
  • Opečené těsto přesypte do mísy a nechte vychladnout.
  • K vychladlému těstu přidejte pistáciovou pastu, tahini a špetku soli.
  • Vše důkladně promíchejte, až vznikne jednotná zelená hmota s kousky těsta.

Příprava čokoládového obalu

  • Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do mísy.
  • Umístěte mísu nad horkou vodní lázeň a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  • Pokud chcete čokoládu ozdobit, můžete formičku před nalitím čokolády "vymalovat" jedlými barvami pomocí štětečku nebo vysypat zlatým práškem.

Jak připravit samotnou čokoládu

  • Silikonovou formičku položte na rovnou podložku.
  • Nalijte do ní část rozpuštěné čokolády.
  • Krouživým pohybem formičkou rozlijte čokoládu až do rohů a po stěnách.
  • Formičku obraťte dnem vzhůru nad větším talířem a nechte přebytečnou čokoládu odkapat.
  • Formičku obraťte zpět a dejte do ledničky nebo mrazáku, aby čokoláda ztuhla.
  • Čokoládu, která odkapala, setřete stěrkou zpět do kastrůlku se zbylou rozehřátou čokoládou.

Dokončení

  • Jakmile čokoláda ve formičce ztuhne, vyndejte ji z ledničky.
  • Formičku naplňte vrstvou připravené pistáciové směsi až k okrajům a lehce upěchujte lžičkou.
  • Povrch přelijte zbylou rozehřátou čokoládou a rozetřete ji stěrkou až k okrajům.
  • Naplněnou formičku dejte zpět do ledničky a nechte čokoládu dobře ztuhnout (nejlépe několik hodin nebo přes noc).
  • Ztuhlou čokoládu opatrně vyloupněte z formičky a můžete začít mlsat.