Dubajská čokoláda, kterou v roce 2021 vymyslela britsko-egyptská podnikatelka Sarah Hamouda, se letos stala virálním hitem na sociálních sítích. Jedná se o čokoládu s jedinečnou pistáciovou náplní a křupavým těstem kataifi. A my pro vás máme podrobný návod, jak si tento sladký luxus můžete připravit i doma.
Doba přípravy30 minutesminut
Doba vaření30 minutesminut
Course: Dezert
Servings: 1
Equipment
Silikonová forma
Větší pánev
Kastrůlek
Stěrka
Štěteček
Ingredience
150gtěsta kataifi
60gmásla
360gpistáciového krému
20gsezamové pasty tahini
špetka soli
500gkvalitní čokoládyhořké, mléčné nebo jejich kombinace,
volitelně: jedlé barvyzlaté třpytky nebo zlatý prášek na ozdobu.
Postup
Příprava křupavé náplně
Těsto kataifi natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky.
Ve větší pánvi rozehřejte máslo.
Přidejte natrhané těsto a za stálého míchání ho opékejte 5-10 minut, dokud nezíská zlatavou barvu (důkladné opečení zajistí tu křupavost).
Opečené těsto přesypte do mísy a nechte vychladnout.
K vychladlému těstu přidejte pistáciovou pastu, tahini a špetku soli.
Vše důkladně promíchejte, až vznikne jednotná zelená hmota s kousky těsta.
Příprava čokoládového obalu
Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do mísy.
Umístěte mísu nad horkou vodní lázeň a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
Pokud chcete čokoládu ozdobit, můžete formičku před nalitím čokolády "vymalovat" jedlými barvami pomocí štětečku nebo vysypat zlatým práškem.
Jak připravit samotnou čokoládu
Silikonovou formičku položte na rovnou podložku.
Nalijte do ní část rozpuštěné čokolády.
Krouživým pohybem formičkou rozlijte čokoládu až do rohů a po stěnách.
Formičku obraťte dnem vzhůru nad větším talířem a nechte přebytečnou čokoládu odkapat.
Formičku obraťte zpět a dejte do ledničky nebo mrazáku, aby čokoláda ztuhla.
Čokoládu, která odkapala, setřete stěrkou zpět do kastrůlku se zbylou rozehřátou čokoládou.
Dokončení
Jakmile čokoláda ve formičce ztuhne, vyndejte ji z ledničky.
Formičku naplňte vrstvou připravené pistáciové směsi až k okrajům a lehce upěchujte lžičkou.
Povrch přelijte zbylou rozehřátou čokoládou a rozetřete ji stěrkou až k okrajům.
Naplněnou formičku dejte zpět do ledničky a nechte čokoládu dobře ztuhnout (nejlépe několik hodin nebo přes noc).
Ztuhlou čokoládu opatrně vyloupněte z formičky a můžete začít mlsat.