- Mouku prosijeme přes sítko a přidáme máslo. 
- Přidáme olej, vejce a sůl a přidáváme vodu dle potřeby, abychom vypracovali měkké a ne příliš lepivé těsto. 
- Dáme těsto odpočinout do lednice a připravte si náplň. 
- Rozmrazte špenát nebo spařte špenát čerstvý, přidejte prolisovaný nebo najemno nakrájený česnek, bylinky, goudu, nivu, sýr a vejce. 
- Z těsta odkrojte polovinu, rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, poté přeneste na pečící papír a začněte plát vytahovat hřbety rukou. 
- Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů. 
- Rovnoměrně poklaďte náplň na těsto cca 2–3 cm od okraje. 
- Stejně postupujte i s druhou částí těsta. 
- Hotový štrúdl přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, poté jej potřete našlehaným vajíčkem, vložte do trouby rozehřáté na na 200 °C a pečte 25–30 minut. (Doba pečení se může lišit podle tloušťky těsta a typu trouby, můžete péct i 50 minut)