Cuketová buchta na plech je malý kuchyňský trik, jak spojit zdravé se sladkým. Může vypadat nenápadně, ale chutná výtečně a překvapí vás, kolika lidem zachutná, aniž by tušili, co vlastně jedí. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že cuketa nemusí být jen na pánvi nebo v polévce.
Doba přípravy10 minutesminut
Doba vaření35 minutesminut
Celková doba45 minutesminut
Course: Dezert
Cuisine: Česká
Keyword: cuketová buchta, Vláčná maková buchta na plech
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech o rozměrech cca 30x20 cm nebo ho vyložte pečicím papírem.
V míse vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem (nebo rozmačkaným banánem) do pěny, dokud směs nezíská světlý a nadýchaný vzhled.
Přidejte olej a nastrouhanou cuketu (nevymačkávejte šťávu, ta přidá vláčnost) a dobře promíchejte.
V jiné misce smíchejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, skořici, vanilku a špetku soli. Suché ingredience postupně přidejte k mokré směsi a promíchejte do hladkého těsta.
Přidejte vlašské ořechy a případně i další ingredience na dochucení.
Těsto přelijte na plech, rozetřete rovnoměrně a dejte péct do předehřáté trouby na 30-40 minut, dokud není povrch krásně zlatý.
Nechte buchtu vychladnout, pak ji můžete posypat moučkovým cukrem nebo dozdobit dle libosti. Skvěle se hodí i kakaová nebo jogurtová poleva.