Zpátky na blog
+ servings

Recept: Krémové dýňové rizoto

Krémové dýňové rizoto patří mezi moderní klasiky, které vynikají jemnou, nasládlou chutí dýně a krémovou konzistencí.
Doba přípravy25 minutes
Doba vaření20 minutes
Celková doba45 minutes
Course: Hlavní chod, Oběd, Večeře
Cuisine: Česká
Servings: 2 porce

Ingredience

  • 300 g kulatozrnné rýže např. arborio nebo carnaroli
  • 400 g dýně hokkaido nebo máslové
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml bílého vína
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL olivového oleje
  • 60 g parmazánu
  • čerstvý tymián nebo šalvěj nebo sušený
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • dýňové semínka na ozdobu

Postup

  • Připravte si dýňové pyré tak, že očištěnou a nakrájenou dýni pečte v troubě do změknutí asi 20 minut při 200°C, dokud dýně nezměkne. Poté dýni rozmixujte na pyré.
  • Na oleji orestujte cibuli dozlatova a přidejte prolisovaný česnek.
  • Přidejte rýži a míchejte, dokud rýže nezprůhlední.
  • Podlijte rýži suchým bílým vínem a nechte odpařit.
  • Přidejte bylinky a postupně po naběračkách přidávejte vývar a rýži promíchávejte, dokud nezměkne.
  • Vmíchejte dýňové pyré, dochuťte solí, pepřem a přidejte parmazán.
  • Servírujte posypané parmazánem a dýňovými semínky.