Zpátky na blog
+ servings

Recept: Linecké košíčky s pistáciovým krémem

Linecké košíčky s pistáciovým krémem spojují křehký linecký korpus, jemnou sladkost máslového těsta a výrazně oříškovou chuť pistácií.
Doba přípravy45 minutes
Doba vaření20 minutes
Course: Dezert, vánoční cukroví
Cuisine: Česká
Keyword: linecké košíčky, Linecké košíčky s pistáciovým krémem, pistáciové košíčky, plněné košíčky, Plněné linecké košíčky
Servings: 40 kusů

Ingredience

pistáciový krém

  • 70 ml smetany ke šlehání 33%
  • 100 g bílé belgické čokolády
  • 60 g pistáciového krému
  • 50 g loupaných pistácií

zdobení

  • bílá belgická čokoláda
  • kokosový olej
  • pistácie
  • lyofilizované maliny
  • cukrářské zdobení

Postup

  • Do mísy dejte špaldovou mouku, třtinový cukr rozemletý na moučku, máslo, vejce a citronovou kůru.
  • Vše rychle zpracujte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 30 až 60 minut.
  • Odpočaté těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3 mm.
  • Vykrajujte kolečka a vtlačujte je do formiček na košíčky.
  • Pečte při 170 °C asi 15 minut, dokud okraje nezrůžoví.
  • Nechte krátce vychladnout a opatrně vyklopte.

Příprava pistáciového krému

  • Smetanu zahřejte těsně pod bod varu.
  • Nalijte ji na bílou čokoládu. Nechte minutu stát a poté míchejte do hladké ganache.
  • Do teplé směsi vmíchejte pistáciové máslo a nasekané pistácie.
  • Krém dejte vychladit aby se s ním lépe pracovalo.

Zdobení

  • Z vychlazeného krému vytvořte kuličku, vložte do košíčku a prsty vytvarujte tvar, jaký chcete.
  • Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s trochou kokosového oleje.
  • Košíčky namáčejte do rozpuštěné čokolády. Než košíčky obrátíte, nechte čokoládu trochu okapat, aby se vám neroztekla po celém košíčku.
  • Než čokoláda zatuhne, posypte nasekanými pistáciemi a drcenými lyofilizovanými malinami.
  • Popřípadě dozdobte cukrářským zdobením.