Recept: Linecké košíčky s pistáciovým krémem
Linecké košíčky s pistáciovým krémem spojují křehký linecký korpus, jemnou sladkost máslového těsta a výrazně oříškovou chuť pistácií.
Doba přípravy45 minutes minut
Doba vaření20 minutes minut
Course: Dezert, vánoční cukroví
Cuisine: Česká
Keyword: linecké košíčky, Linecké košíčky s pistáciovým krémem, pistáciové košíčky, plněné košíčky, Plněné linecké košíčky
Servings: 40 kusů
pistáciový krém
- 70 ml smetany ke šlehání 33%
- 100 g bílé belgické čokolády
- 60 g pistáciového krému
- 50 g loupaných pistácií
zdobení
- bílá belgická čokoláda
- kokosový olej
- pistácie
- lyofilizované maliny
- cukrářské zdobení
Do mísy dejte špaldovou mouku, třtinový cukr rozemletý na moučku, máslo, vejce a citronovou kůru.
Vše rychle zpracujte, dokud nevznikne hladké těsto.
Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 30 až 60 minut.
Odpočaté těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3 mm.
Vykrajujte kolečka a vtlačujte je do formiček na košíčky.
Pečte při 170 °C asi 15 minut, dokud okraje nezrůžoví.
Nechte krátce vychladnout a opatrně vyklopte.
Příprava pistáciového krému
Smetanu zahřejte těsně pod bod varu.
Nalijte ji na bílou čokoládu. Nechte minutu stát a poté míchejte do hladké ganache.
Do teplé směsi vmíchejte pistáciové máslo a nasekané pistácie.
Krém dejte vychladit aby se s ním lépe pracovalo.
Zdobení
Z vychlazeného krému vytvořte kuličku, vložte do košíčku a prsty vytvarujte tvar, jaký chcete.
Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s trochou kokosového oleje.
Košíčky namáčejte do rozpuštěné čokolády. Než košíčky obrátíte, nechte čokoládu trochu okapat, aby se vám neroztekla po celém košíčku.
Než čokoláda zatuhne, posypte nasekanými pistáciemi a drcenými lyofilizovanými malinami.
Popřípadě dozdobte cukrářským zdobením.