Do mísy dejte tvaroh, žloutek, vanilkový cukr, cukr a nasekané rozinky namočené v rumu.
Vše důkladně promíchejte, aby vznikl hladký krém.
Rozklepněte dvě vejce a oddělte žloutky od bílků.
Vyšlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
Přimíchejte olej a 5 lžic rumu (můžete použít i rum, ve kterém byly namočené rozinky).
Následně přidejte nastrouhanou a vymačkanou dýni.
Do mokré směsi postupně zapracujte směs mouky s kypřícím práškem a špetkou soli.
Vyšlehejte bílky do tuhé pěny a opatrně je vmíchejte do těsta, aby zůstalo nadýchané (využijte i bílek co vám zbyl z vajíčka použitého do tvarohového krému).
Hotové těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáče a uhlaďte.
Na dýňové těsto rozetřete připravený tvarohový krém. Můžete jako mřížku, pruhy nebo lžičkou nanést kopečky, či jako souvislou vrstvu.
Dýňovou buchtu pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut, dokud nezezlátne a krém neztuhne.