Zpátky na blog
+ servings

Recept: Zapečený houbový kuba

Zapečený houbový kuba je jedno z nejtradičnějších českých jídel, které vařily už naše babičky. Náš recept je opravdu jednoduchý, pořádně zasytí i zahřeje.
Doba přípravy50 minutes
Doba vaření20 minutes
Celková doba1 hour 10 minutes
Course: Hlavní chod, Oběd, Večeře
Cuisine: Česká
Keyword: houbový kuba, zapečený houbový kuba
Servings: 6

Ingredience

  • 400 g ječných krup
  • 700 g čerstvých hub nebo 100 g sušených
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g sádla nebo oleje
  • 3 PL majoránky
  • 2 ČJ drceného kmínu
  • sůl
  • pepř
  • semínková směs podle chuti

Postup

  • Kroupy omyjte a nechte namočené přes noc. Popřípadě i sušené houby.
  • Předem namočené kroupy uvařte ve slané vodě, což zabere asi 20 minut, dokud nebudou měkké.
  • Kroupy sceďte a nechte okapat. Případně sceďte a vymačkejte i namočené houby.
  • Na sádle opečte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kmín, houby a krátce poduste.
  • Přimíchejte kroupy spolu s česnekem a majoránkou.
  • Podle chuti směs dosolte a opepřete.
  • Hotovou směs vložte do sádlem vymazaného pekáčku a pečte cca 20 min při 180°C.
  • Poté můžete houbového kubu ozdobit čerstvými bylinkami nebo směsí semínek.