Zpátky na blog
+ servings

Zdravé velikonoční jidáše (vegan)

Toto sladké pečivo máte hotové za chvilku a tvarování jidášů baví i děti. Připravili jsme pro vás odlehčenou verzi oblíbeného lidového receptu, který se má tradičně péct na Zelený čtvrtek.
Doba přípravy1 hour 30 minutes
Doba vaření25 minutes
Chod: Dezert
Kuchyně: Veganská
Klíčové slovo: velikonoční jidáše
Dávka: 10 kusů

Ingredience

Postup

  • V míse si připravíme kvásek z čerstvého droždí, cukru, 50 g mouky a 50 ml vlažného mléka. Necháme 10 minut vykynout.
  • Přidáme zbytek mléka, mouky, olej, sirup, citrónovou šťávu, skořice, vanilkový extrakt a špetku soli.
  • Necháme vykynout 60-90 minut na teplém místě.
  • Rozdělíme na 10 dílků, vyválíme hada a tvarujeme šneky, pletence či jakékoliv tvary vás napadnou.
  • Přendáme na pečící papír a potřeme javorovým sirupem (pokud nejste vegani, můžete i vajíčkem).
  • Pečeme 20-25 minut na 180 stupňů.