Zdravé velikonoční jidáše (vegan)
Toto sladké pečivo máte hotové za chvilku a tvarování jidášů baví i děti. Připravili jsme pro vás odlehčenou verzi oblíbeného lidového receptu, který se má tradičně péct na Zelený čtvrtek.
Doba přípravy 1 hour hodina 30 minutes minut
Doba vaření 25 minutes minut
Course: Dezert
Cuisine: Veganská
Keyword: velikonoční jidáše
Servings: 10 kusů
V míse si připravíme kvásek z čerstvého droždí, cukru, 50 g mouky a 50 ml vlažného mléka. Necháme 10 minut vykynout.
Přidáme zbytek mléka, mouky, olej, sirup, citrónovou šťávu, skořice, vanilkový extrakt a špetku soli.
Necháme vykynout 60-90 minut na teplém místě.
Rozdělíme na 10 dílků, vyválíme hada a tvarujeme šneky, pletence či jakékoliv tvary vás napadnou.
Přendáme na pečící papír a potřeme javorovým sirupem (pokud nejste vegani, můžete i vajíčkem).
Pečeme 20-25 minut na 180 stupňů.