Recept: Jednoduché a zdravé velikonoční jidáše (vegan)

Velikonoční jidáše jsou tradičním sladkým pečivem z kynutého těsta, které se podává nejčastěji s máslem a medem. 

Dle lidových tradic se pečou a konzumují na Zelený čtvrtek, protože se věřilo, že když je sníte za svítání, budete se celý rok těšit pevnému zdraví. 

Z čeho se pečou velikonoční jidáše

Pro velikonoční pečení lze použít různé druhy mouky. Klasická pšeničná mouka může být nahrazena či kombinována se špaldovou, která dodá pečivu specifickou chuť a strukturu.

Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě.

Velikonoční jidáše se pečou z kvásku, který si vyrobíte z čerstvého droždí, cukru, mouky a vlažného mléka.

Sleva na kešu

Jidáše můžete sladit klasicky cukrem nebo jiným alternativním sladidlem, jako je například čekankový sirup či javorový sirup

Skladem 169 Kč
Čekankový sirup se vyrábí unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Vyniká především vysokým obsahem prospěšné vlákniny a glykemickým indexem menším než 5.
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat.

Proč se jedí jidáše na Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek, den před Velkým pátkem, je dnem odpuštění a obnovení. Na tento den se pečou jidáše, které se podávají ke snídani. Jidáše mají přinášet zdraví a chránit před nemocemi, uštknutím hada či bodnutím vosy. 

Jak vytvarovat jidáše

Jidáše mají mnoho podob. Nejčastější tvary představují provaz, na kterém se Jidáš oběsil, ale můžete z nich udělat i malé velikonoční bochánky.  Populární jsou i šneci, ptáci nebo podkovy.

100 Kč sleva na první objednávku

Vyválíme si z těsta válečky silné asi tak jeden centimetr a dlouhé přibližně 20 cm a ty dále tvarujeme.

Můžete tvarovat uzle, jednoduché pletence nebo šneky. Pokud jste kreativnější, můžete si vytvarovat i ptáčka. 

Abyste vytvarovali ptáčka, nejprve si uděláte z válečku uzel a jeden konec necháte kratší. Z kratšího konce pak tvarujete hlavičku a zobáček. Delší konec stočíte do tvaru ocásku, pomocí nůžek nastřihnete a vytlačíte peříčka.

Další tradiční velikonoční recepty

Kromě jidášů se na Velikonoce peče i další pečivo. Na Bílou sobotu se peče beránek (vyzkoušejte našeho nízkosacharidového nebo mrkvového), symbol Krista jako beránka božího. Mazanec, který se peče také na Bílou sobotu, se podává ke snídani na Velikonoční neděli. K Velikonočnímu pondělí patří boží milosti, drobné pečivo plněné ořechovou nebo makovou náplní.

Zdravé velikonoční jidáše (vegan)

Toto sladké pečivo máte hotové za chvilku a tvarování jidášů baví i děti. Připravili jsme pro vás odlehčenou verzi oblíbeného lidového receptu, který se má tradičně péct na Zelený čtvrtek.
Doba přípravy 1 hour 30 minutes
Doba vaření 25 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Veganská
Dávka 10 kusů

Ingredience
  

Postup
 

  • V míse si připravíme kvásek z čerstvého droždí, cukru, 50 g mouky a 50 ml vlažného mléka. Necháme 10 minut vykynout.
  • Přidáme zbytek mléka, mouky, olej, sirup, citrónovou šťávu, skořice, vanilkový extrakt a špetku soli.
  • Necháme vykynout 60-90 minut na teplém místě.
  • Rozdělíme na 10 dílků, vyválíme hada a tvarujeme šneky, pletence či jakékoliv tvary vás napadnou.
  • Přendáme na pečící papír a potřeme javorovým sirupem (pokud nejste vegani, můžete i vajíčkem).
  • Pečeme 20-25 minut na 180 stupňů.
Klíčové slovo velikonoční jidáše
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4